Hyppää pääsisältöön

Helsinki kasvaa, mutta ei niin nopeasti kuin 1950-luvun ennusteissa uskottiin

Vuonna 1957 ennustettiin, että Helsingin väkiluku olisi vuonna 2000 noin 700 000 asukasta. Arvaus oli reilusti ylimitoitettu. Miljoonakaupunkia Helsingistä ei ole tullut. Vuonna 2017 Helsingissä oli 642 000 asukasta eli 700 000 asukkaan rajaa ei ole vieläkään ylitetty.

Nyt uskotaan, että 700 000 asukkaan raja ylittyisi kymmenen vuoden sisällä eli vuonna 2028.

Kun pääkaupunki siirrettiin keisarin mahtikäskyllä vuonna 1812 Turusta Helsinkiin, oli Helsinki vielä 4000 asukkaan kyläpahanen.

Kivuliaasta alusta huolimatta pääkaupungin kasvuvauhti on kuitenkin ollut ripeää ja Helsinki on laajentunut moneen suuntaan.

Sodan jälkeen pääkaupungissa oli huutava pula asunnoista. 1940- ja 1950-luvuilla uusia asuntoja kohosi mm. Pohjois-Haagaan, Käpylään, Maunulaan, Tapiolaan, Herttoniemeen ja Munkkiniemeen.

Kaupungistumisen ja maaltapaon seurauksena pääkaupungista loppuivat asunnot. Väestöä alettiin asuttaa 1960-luvulla myös Espoon ja Vantaan uusiin lähiöihin.

Ohjelmantekohetkellä vuonna 1957 Helsingissä asui 430 000 asukasta eli noin kymmenen prosenttia koko maan asukasluvusta.

Avioliittoja solmittiin viitisen tuhatta ja lapsia syntyi vuosittain yli 7000. Myös muuttoliike oli vilkasta. Uusia asuntoja tarvittiin 1950-luvulla joka vuosi noin 2000 kappaletta.

Poika leikkii hiekkakasassa.
Leikit sujuvat rakennustyömaalla. Poika leikkii hiekkakasassa. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha poika
Pohjois-Haagan rakennuksia
Pohjois-Haagan asuntoalue. Pohjois-Haagan rakennuksia Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Pohjois-Haaga
Mies rakennustyömaalla.
Rakentamisen vauhti on ollut kova. Mies rakennustyömaalla. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha mies
Herttoniemen rakennuksia
Herttoniemen palveluja ja asuntoja. Herttoniemen rakennuksia Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Herttoniemi
Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.