Hyppää pääsisältöön

Anna-Liisa - kohti kuolemaa

Laivalla työskennellyt Anna-Liisa oli kyllä huomannut, että ihossa ollut luomi vuoti verta, kun sitä suihkutti. Lääkärille Anna-Liisa meni kuitenkin vasta, kun työkaveri huomautti asiasta.

Luomi leikattiin heti ja diagnoosina oli pitkälle levinnyt melanooma. Tästä alkoi Anna-Liisan kiirastuli kohti kuolemaa. Tueksi tuli oman avomiehen Riston lisäksi Terhokoti.

Vaikka elämänmuutos oli suuri, niin tärkeimmät asiat säilyivät. Tähän kuului mm. elämä kesämökillä. Suunnitelmat viimeistä yhteisestä juhannuksesta murtuivat, kun Anna-Liisan elämä hiipui pois ennen mökille lähtöä.

"Kuolema tuo yleensä esiin kuolevan parhaat piirteet ja omaisten pahimmat piirteet", pohtii Terhokodin vastaava lääkäri Juha Hänninen.

Anna-Liisalle suuri järkytys oli se kuinka ystävien soitot loppuivat sairauden edetessä. "Kun minulta loppui energia, niin ystäviltäkin loppui energia", toteaa Anna-Liisa.

"Jos potilaalle pystyy kertomaan kuinka hän kuolee, niin se voi vähentää turhia pelkoja." Sanoo Hänninen ja jatkaa: "Turhan toivon antaminen saa potilaan tuntemaan itsensä petetyksi, kun kuolema lähestyy."

Teksti: Seija Aunila

Kommentit