Hyppää pääsisältöön

Iittalan lasitehtaan arkea

Iittala on suomalaisen muotoilun tunnetuimpia nimiä maailmalla. Yritys perustettiin jo 1800-luvulla.

Iittalan perusti ruotsalainen Petrus Magnus Abrahamsson, joka toi myös ammattitaitoiset lasinpuhaltajat Ruotsista. Suomessa ei ollut vielä riittävää ammattitaitoa. Suomen itsenäistymisen aikoihin tehdas siirtyi A. Ahlströmin Osakeyhtiön omistukseen, ja sen valikoimaan kuului lähinnä apteekkilasia, pulloja ja öljylamppulaseja.

Sotien välisenä aikana syntyivät Iittalan ensimmäiset laajempaan tietoisuuteen nousseet muotoiluastiat: Aino Aalto -lasisto ja Alvar Aalto -maljakko. Sodanjälkeiset vuosikymmenet olivat tehtaalla kasvun aikaa, mutta 1970-luvun öljykriisi toi mukanaan vaikeita aikoja. 1980-luvun omistajavaihdosten myötä Nuutajärven lasitehdas liitettiin yhtiöön, joka toi mukanaan mm. kansainvälisesti suosituin Kartio-sarjan. Nykyisin yrityksen nimi on Iittala Group ja se on osa kansainvälistä Fiskars-konsernia.