Hyppää pääsisältöön

Kaksi erää Jarkko Niemistä

Suomen menestynein tennispelaaja on toiminut ammattilaisena vuodesta 2002 alkaen. Hän nousi tuntemattomuudesta mailamaailman kärkikastiin.

Maskussa vuonna 1981 syntynyt Jarkko Nieminen sai tennismailan käteensä kolmen-neljän ikäisenä. Hänen esikuvansa on ollut Pete Sampras, ja Nieminen on tarkasti opiskellut myös John McEnroen ja Björn Borgin pelityylejä.

Kansainvälisen urheiluyleisön tietoisuuteen Nieminen singahti 18-vuotiaana, kun hänet rankattiin kahdeksanneksi maailman lupaavimpien nuorten pelaajien listalla. Suomessa hänet oli huomioitu jo vuotta aiemmin, kun Nieminen oli voittanut Tukholmassa SALK-turnauksen. Idrottsbitenin insertissä hän kertoo tasapainottelustaan koulun ja tenniksen välillä. Läksytkin on tehtävä tenniskentän laidalla.

Vuosi 2002 oli ensimmäinen täysammattilaisuuden vuosi. Seuraavan vuoden heinäkuussa Nieminen nousi ammattilaisten ranking-listan 28. sijalle.

Samana vuonna toimittaja Christer Sarlin teki Niemisestä ohjelman Ensimmäinen erä.

Monien yllätykseksi Nieminen lopetti pitkäaikaisen yhteistyön valmentaja Henrik Johansenin kanssa kesällä 2003 ja otti valmentajakseen huippunimiä koulineen ruotsalaisen Fredrik Rosengrenin.

Rosengrenin mukaan Niemisen olisi pitänyt omaksua hyökkäävämpi tyyli, ei tyytyä odottamaan vastustajan virhettä. Jännittäminen vaikutti tuloksiin paljon.

Nieminen viihtyi Rosengrenin opissa vain vuoteen 2004 asti, jolloin hän alkoi pelata ilman henkilökohtaista valmentajaa.

Samana vuonna tehtiin myös ohjelma Toinen erä, joka jatkoi kertomusta Niemisen urasta.

Tietolaatikko

Jarkko Nieminen ylsi ATP-turnauksen (Association of Tennis Professionals) finaaliin ensi kertaa Tukholmassa vuonna 2001 ja voitti sen ensimmäisenä suomalaisena Aucklandissa 2006.
Vuoden 2005 US Openissa Jarkko Nieminen pääsi ensimmäisenä suomalaisena tennispelaajana Grand Slam -turnauksen puolivälierään. Sama toistui Wimbledonissa 2006.
Australian avoimessa Grand Slam -tennisturnauksessa 2007 hän pääsi toiselle kierrokselle, mutta nilkkavamma pudotti hänet jatkosta. Vuonna 2008 Nieminen selviytyi Australian avoimissa puolivälieriin asti.
Jarkko Niemisen puoliso on sulkapalloilija Anu Nieminen (os. Weckström).

Niemisen ura jatkui tasaisena seuraavat vuodet. Ensimmäisen ATP-kiertueen turnausvoittonsa hän saavutti tammikuuss 2006 Aucklandissa. Tuon voiton myötä saadut pisteet siivittivät hänet samana vuonna korkeimpaan suomalaisen saavuttamaan rankingsijoitukseen. Heinäkuussa 2006 Nieminen oli maailman 13. paras tennispelaaja. Useista finaaliotteluista huolimatta seuraavan voittonsa hän saavutti vasta vuonna 2012 Sydneyssä.

Kesällä 2015 Nieminen ilmoitti lopettavansa uransa siihen kauteen. Viimeisen ATP-turnauksensa hän pelaisi lokakuussa Tukholmassa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto