Hyppää pääsisältöön

Linus Torvalds - avoimen vallankumouksellinen

Linuxin kehittäjä Linus Torvalds on tietokonemaailman vallankumouksellinen. Henkilökuvassa vuodelta 1998 tavataan Torvalds Silicon Valleyssa, Kalifornian Piilaaksossa. Mukana ovat myös vaimo Tove ja tytär Patricia.

Torvalds aloitti työnsä Transmeta-tietotekniikkayrityksessä Silicon Valleyssa vuonna 1997. Kuusi vuotta myöhemmin hän siirtyi Open Source Development Labsiin (nyk. Linux Foundation). Organisaation tavoitteena on Linuxin käytön edistäminen yritysmaailmassa.

Linus Torvalds (s. 1969) kiinnostui tietokoneista jo kymmenvuotiaana, kun hänen isoisänsä, tilastotieteen professori Leo Törnqvist hankki Commodore VIC-20 -tietokoneen.

Linux-käyttöjärjestelmän kehittämisen Torvalds aloitti vuonna 1991. Hän kirjoitti Linuxin kernelin eli järjestelmän ytimen, ja laittoi sen avoimeen jakeluun Internetiin.

Linuxin ympärille muodostui maailmanlaajuinen yhteisö. Torvaldsin johdolla yhteisö kehitti järjestelmästä haastajan kaupallisille tietokoneohjelmistomarkkinoille. Ilmaisella Linuxilla on nykyään miljoonia käyttäjiä.

Arvo Tuomisen toimittamassa ohjelmassa tutustutaan Linus Torvaldsin arkipäivään Silicon Valleyssa vuonna 1998.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Linus Torvalds valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1997. Hän on myös filosofian ja kauppatieteen kunniatohtori.

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto 1997, Electronic Frontier Foundationin Pioneer-palkinto 1998, Ars Electronica -palkinto 1999, Tekniikan edistämissäätiön nuoren tutkijan palkinto 1999, The Outstanding Young Person -palkinto 2000, Valittujen Palojen nimeämä vuoden eurooppalainen 2000, Millennium-teknologiapalkinto 2012.

Linus Torvalds oli vuonna 2004 yksi Time-lehden valitsemista maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Vuonna 2006 Time-lehti valitsi Torvaldsin maailmaa muuttaneiden sankareiden listalle.

Vuonna 2012 Linus Torvalds sai Millennium-teknologiapalkinnon avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmän kehittämisestä. Järjestelmä johti Linuxin kernelin eli käyttöjärjestelmän syntymiseen. Torvalds jakoi yli miljoonana euron palkinnon japanilaisen kantasolututkimuksen edelläkävijän, professori Shinya Yamanakan kanssa.

Ohjelmistokehityksessä, joka toimii ilman taloudellisia tavoitteita, on hakkerietiikkaan liittyviä filosofisia piirteitä. Linux on helpottanut esimerkiksi kehitysmaiden liittymistä tietoverkkoihin.

Kommentit