Hyppää pääsisältöön

Pahanhajuisen hengityksen saa kuriin

Pahanhajuinen hengitys, eli halitoosi on hyvin yleinen ja kiusallinen vaiva. Pahanhajuista hengitystä esiintyy muuten terveillä henkilöillä mutta halitoosi voi myös olla merkki suun tai yleisterveyden sairaudesta. Tavallisin pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja on kuitenkin suu ja sen bakteerit, ei maha kuten usein luullaan. Pahimmillaan pahanhajuinen hengitys on yksilölle niin suuri ongelma, että hän alkaa välttää sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Pahanhajuisesta hengityksestä on kuitenkin mahdollista päästä eroon.

ARKA VAIVA

Suuhygienisti Taina Roiskon vastaanotolle Helsinkiin voi mennä hakemaan apua pahanhajuiseen hengitykseen. Suunraikkaustestissä suuhygienisti kartoittaa asiakkaan elämäntavat ja ruokatottumukset. Hän tarkistaa asiakkaan suun kunnon ja käy läpi suuhygienian perusasiat.

-Yleensä siinä vaiheessa kun ihmiset tulevat tänne niin he ovat opetelleet puhumaan sillä tavalla ettei hengitetä ulospäin. Usein laitetaan vielä käsi suun eteen tai puhutaan suu hyvin kiinni, ettei tulisi ulos mitään hengitysilmaa. Pahanhajuinen hengitys on todella arka asia monelle, painottaa suuhygienisti Taina Roisko.

Lemahtava aamuhönkäys on varmasti kaikille tuttu. Pahanhajuista hengitystä esiintyy melkein kaikilla silloin tällöin. Tilapäisen pahan hajun syynä voi olla unohtunut hampaidenpesu, tietyt ruoka-aineet tai vaikkapa flunssa. Häiritsevän, jatkuvan pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin aiheuttaja on useimmiten suussa. Pahan hajun voi aiheuttaa esimerkiksi suussa oleva tulehdus tai puutteellinen suuhygienia, kuten kielen pinnalle kertynyt peite.

- Halitoosin ajatellaan aiheutuvan bakteerien toiminnasta. Bakteerit hajottavat entsyymitoiminnallaan valkuaisaineita ja niistä vapautuu rikkiyhdisteitä. Silloin kun rikkiyhdisteet ovat haihtuvia tuovat ne hengitysilmaan pahaa hajua, selittää erikoishammaslääkäri Sirkka Asikainen.

- Bakteerit siis näyttelevät tärkeätä osaa halitoosissa, eli kun bakteerit saadaan vähenemään suussa vähenee myös halitoosi, Asikainen tarkentaa.

SYY SUUSSA

Päinvastoin kuin usein luullaan on pahanhajuisen hengityksen syy hyvin harvoin vatsassa. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan jopa 90 prosentissa tapauksista pahanhajuinen hengitys johtuu suusta.

- Se on harhaluulo, että paha haju tulisi mahasta. Se ei ole suora, avoin putki mahaan suusta. Maha on aika tiukasti suljettu, eivät ne kaasut ihan valtoimenaan sieltä pääse tulemaan, selvittää Sirkka Asikainen.

Hammaslääkäri etsii syytä pahanhajuiseen hengitykseen suusta. Potilaan ikenet ja hampaiden kunto tarkastetaan. Kielen pinta ja suun limakalvot tutkitaan. Monesti kielen säännöllinen putsaaminen auttaa potilasta.

- Hammaslääkäri näkee hyvin helposti onko siellä suussa tulehduksen lähteitä. Jos sieltä suusta löytyy jotakin pitää se hoitaa kuntoon, sanoo erikoishammaslääkäri Sirkka Asikainen.

Jos hengitysilman mukana tulevaan pahaan hajuun ei löydy syytä suusta eikä itsehoito auta voi korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri löytää ratkaisun. Lääkäri tarkistaa potilaan nielun, kielen, nenän ja poskiontelot.

Nielutulehduksen yhteydessä nielurisoihin voi kertyä valkoista ryynimäistä eritettä eli proppuja, jotka voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Tällöin harkitaan nielurisojen poistoa.

NUJERRA PAHA HAJU KOTIKONSTEIN

Suusta tulevat pahat hajut saa kuriin kokonaisvaltaisella suuhygienialla ihan kotioloissa.

*Hampaiden tehostettu pesu hammasharjalla, jopa kolme kertaa päivässä ja hampaiden välit puhtaaksi hammaslangalla, vähintään kerran päivässä.

*Myös kieli tulisi puhdistaa päivittäin huolellisesti, erityisesti takaosasta. Kielen puhdistukseen on olemassa erilaisia kaapimia mutta yksinkertainen keino on puhdistaa kieli pienellä kertakäyttölusikalla. Hammasharja ei välttämättä ole riittävän hellävarainen kielen pinnan puhdistukseen.

*Apteekista löytyvistä suun hoitotuotteista kuten suuvedestä tai suihkeesta voi myös olla apua. Tuotteen käyttö tulee lopettaa jos limakalvot ärsyyntyvät.

Keinoja peittää pahaa hajua on paljon, mutta ne antavat vain hetkellisen helpotuksen. Halitoosi ei näillä vinkeillä parane.

*Tuttu ja turvallinen pahanhajuisen hengityksen piilottaja on purukumi.

*Suun kuivuminen ja heikko syljeneritys voi olla syy halitoosiin. Syljeneritystä saa lisättyä popsimalla sitruunaa tai mutustelemalla omenaa.

*Yrtit, kuten persilja, basilika tai minttu, peittävät ominaistuoksullaan pahaa hajua.

*Tietyt ruoat ja juomat voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Vältä esimerkiksi sipulia, maitotuotteita, joitakin mausteita ja alkoholia.

*Stumppaa rööki. Tupakan ainesosat imeytyvät verenkiertoon ja tulevat hengitysilman mukana ulos, aiheuttaen haiskahtavaa hengitystä.

VARMISTUS HAISTELEMALLA

Paras keino selvittää haiseeko hengitys on kysyä henkilöltä keneen luottaa rehellistä mielipidettä. Jos hengitys haisee usein kannattaa kääntyä hammaslääkärin tai suuhygienistin puoleen.

- Ihmiset ehkä ujostelevat tämän asian tiimoilta. Mutta jos halitoosi kiusaa voi apua pyytää hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä. Heitä voi pyytää haistelemaan hengitysilmaa. Tästä ei kenenkään tarvitse kiusaantua, tämä on ihan normaalia diagnostiikkaa, toteaa erikoishammaslääkäri Sirkka Asikainen.

- Se on todella intiimi ongelma, jos itsellä on tunne ettei suu ole raikas. Varsinkin kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä, suunkautta puhumalla, niin onhan se ehdottomasti sellainen asia joka on syytä hoitaa pois, neuvoo suuhygienisti Taina Roisko.

Asiantuntijat:
SIRKKA ASIKAINEN, parodontologian erikoishammaslääkäri
TAINA ROISKO, suuhygienisti

Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT