Hyppää pääsisältöön

Rainer Friman: Se on salaisuus

Kaksi Syksyn sävel -voittoa nostivat Rainer Frimanin yhdeksi 1990-luvun menestyneimmistä suomalaisartisteista.

Rainer Friman (S. 1958) aloitteli uraansa jo 70-luvulla, mutta ensimmäisten Tangomarkkinoiden perintöprinsseys vuonna 1986 ja etenkin muutaman vuoden päästä seurannut Syksyn sävel -voitto nostivat laulajan suomalaisiskelmän kärkikaartiin.

Syksyn sävel -voittajan Se on salaisuus lisäksi artikkelissa on mukana Frimanin toinen suuri hitti samalta ajalta eli Kesäyö. Molemmat kappaleet on säveltänyt ja sanoittanut laulajan hovisäveltäjä Jukka Koivisto.

Friman voitti Syksyn sävelen myös vuonna 1992. Tuolloin kappale oli Virta vie, virta tuo, joka oli jälleen Jukka Koiviston käsialaa.

Suosikkilaulajan levyistä kahdeksen on myynyt kultaa, ja niistä lisäksi neljä platinaa. Menestynein levy on vuonna 1989 ensi kerran julkaistu Linnut, jota on myyty yli 80 000 kappaletta.

Tällä vuosituhannella Friman on tehnyt iskelmän lisäksi hengellistä musiikkia. Hän on myös profiloitunut mediassa kriittisen romanikeskustelun herättäjänä, mistä ainakin virallinen romaniyhteisö on osin tuohtunut. Keskustelusta velloneet riidat ovat haitanneet myös Frimanin keikkalaulajan uraa.

Politiikkakaan ei ole laulajalle vierasta; maalisvaaleissa 2003 hän oli keskustan eduskuntavaaliehdokas.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit