Hyppää pääsisältöön

Karpo: Enemmän suolaa maanteille?

Ikuisen kelirikon tuoja, autojen ruostuttaja, maiseman ja pohjavesien pilaaja vai talviteiden turvallisuuden takaaja?

Maantiesuolaa käytetään talvisin ohuen jään sulattamiseen ja kesäisin paikoin pölyämisen estämiseen.

Haittapuoli on suolatun tien kosteuden ja itse suolan päätyminen autojen rakenteisiin. Suolaus onkin merkittävä suomalaisautojen ruostuttaja.

Talvisuolauksessa käytettävä natriumkloridi on myös paljon käytettynä pohjavesiä saastuttavaa. Ympäristöystävälliset vaihtoehdot ovat puolestaan reilusti kalliimpia vaihtoehtoja.

Vuonna 1968 tehdyssä Karpon ohjelmassa kysellään TVH:n edustajilta, virkamiehiltä ja kansalaisilta mielipiteitä talvisuolauksen käytöstä.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto