Hyppää pääsisältöön

Angelin Tytöt alkoivat kiertää Suomea ala-asteiässä

Angelin Tytöistä tuli 1990-luvulla maailmanmusiikin kansainvälinen nimi. "Suomalainen opettaja pakotti joikaamaan", etnotähdet muistelevat uransa alkua.

Angelin kylästä kotoisin olevat Ursula ja Tuuni Länsman keräsivät esiintymiskokemusta opettaja Eino Kukkosen johtamassa Riutulan lapsiryhmässä. Suomea he alkoivat kiertää ala-asteikäisinä koululaisina.

"Huomattiin, että voi lintsata tunneilta ja saa rahaa." Sittemmin tytöt löysivät saamelaisesta kansanmusiikista muitakin arvoja. "Joikaaminen antaa ihmiselle tilaa ajatella omia ajatuksiaan."

Trioksi muotoutuneen Angelin Tytöt -kokoonpanon ensimmäinen levy Dolla ilmestyi vuonna 1992, jolloin maailmanmusiikki oli kovassa suosiossa Suomessakin. Ryhmällä oli heti vientiä Kaukoitää myöten.

Ulla Pirttijärvi jätti yhtyeen ensilevyn jälkeen. Hän on sittemmin tehnyt yhteistyötä norjalaisen Froje Fjellheimin kanssa. Kitaristi-laulaja Alfred Häkkinen liittyi Angelin Tyttöihin vuonna 1993.

Angelin Tytöt eivät pitäytyneet perinteisiin musiikkimuotoihin, vaan yhdistivät joikua moderniin, sähköiseen sointiin. Vuonna 1997 nimi lyhennettiin muotoon Angelit.

Myös lapinpukujen käyttö varattiin vain juhlavampiin tilaisuuksiin. "Se alkoi tuntua haalarilta, kun sen veti joka keikalle päälleen."

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto