Hyppää pääsisältöön

Angelin Tytöt alkoivat kiertää Suomea ala-asteiässä

Angelin Tytöistä tuli 1990-luvulla maailmanmusiikin kansainvälinen nimi. "Suomalainen opettaja pakotti joikaamaan", etnotähdet muistelevat uransa alkua.

Angelin kylästä kotoisin olevat Ursula ja Tuuni Länsman keräsivät esiintymiskokemusta opettaja Eino Kukkosen johtamassa Riutulan lapsiryhmässä. Suomea he alkoivat kiertää ala-asteikäisinä koululaisina.

"Huomattiin, että voi lintsata tunneilta ja saa rahaa." Sittemmin tytöt löysivät saamelaisesta kansanmusiikista muitakin arvoja. "Joikaaminen antaa ihmiselle tilaa ajatella omia ajatuksiaan."

Trioksi muotoutuneen Angelin Tytöt -kokoonpanon ensimmäinen levy Dolla ilmestyi vuonna 1992, jolloin maailmanmusiikki oli kovassa suosiossa Suomessakin. Ryhmällä oli heti vientiä Kaukoitää myöten.

Ulla Pirttijärvi jätti yhtyeen ensilevyn jälkeen. Hän on sittemmin tehnyt yhteistyötä norjalaisen Froje Fjellheimin kanssa. Kitaristi-laulaja Alfred Häkkinen liittyi Angelin Tyttöihin vuonna 1993.

Angelin Tytöt eivät pitäytyneet perinteisiin musiikkimuotoihin, vaan yhdistivät joikua moderniin, sähköiseen sointiin. Vuonna 1997 nimi lyhennettiin muotoon Angelit.

Myös lapinpukujen käyttö varattiin vain juhlavampiin tilaisuuksiin. "Se alkoi tuntua haalarilta, kun sen veti joka keikalle päälleen."

Kommentit