Hyppää pääsisältöön

He olivat mukana sisällissodassa 1918

Työmies-lehden etusivu 28.1.1918: "Vallankumousjulistus Suomen kansalle."
Työmies-lehden etusivu 28.1.1918: "Vallankumousjulistus Suomen kansalle" Työmies-lehden etusivu 28.1.1918: "Vallankumousjulistus Suomen kansalle." 1918,Suomen sisällissota ,vallankumoukset,sanomalehdet,Työmies

"Kansalaissota on sodista julmimpia", sanoo punaisten puolella taistellut teatterinjohtaja Jalmari Parikka. Jääkärit, punakaartilaiset ja siviilit muistelevat Suomen sisällissotaa, jossa maa jakautui aseiden voimalla kahtia.

Viljo Sohkanen ja Kaarlo Asp kuvailevat syksyllä 1917 kiihtynyttä kamppailua yhteiskunnallisen kehityksen suunnasta. Yleisen järjestysvallan puutteen korvasivat eri osapuolien aseelliset järjestöt: työväen järjestyskaartit ja porvarilliset suojeluskunnat.

Syksyn 1917 levottomuudet ja väkivaltaiset yhteenotot kiihtyivät tammikuussa 1918. Neuvosto-Venäjä lähetti punaisten avuksi Jukka ja Eino Rahjan organisoiman asejunan, josta kertoo tulkki Lyyli Parviainen. Porvarillinen senaatti puolestaan haki tukea Saksalta.

Puolueopposition 1920 Pietarissa murhaama Jukka Rahja vuonna 1918.
Jukka Rahja (SKP:n keskuskomitean jäsen, puna-armeijan upseeri) Puolueopposition 1920 Pietarissa murhaama Jukka Rahja vuonna 1918. Kuva: Public Domain. Jukka Rahja,Pietari,Kuusisen klubin murhat,musiikin kevät 1918

Vallankumousjulistus annettiin 26. tammikuuta, ja kapina alkoi seuraavana päivänä. Valkoinen armeija sai tuntuvaa vahvistusta Saksasta palanneista jääkäreistä, joihin kuuluivat myös T. H. Maunu ja olympiavoittaja Julius Saaristo. Huhtikuun alussa jääkärit olivat valtaamassa Tamperetta, punaisten vankinta tukikohtaa.

Ihmisiä kokoontuneena jumalanpalvelukseen, joka toimitettiin valtauksen jälkeen kaupungintalon parvekkeelta Tampereella.
Ihmisiä kokoontuneena jumalanpalvelukseen, joka toimitettiin valtauksen jälkeen kaupungintalon parvekkeelta Tampereella Ihmisiä kokoontuneena jumalanpalvelukseen, joka toimitettiin valtauksen jälkeen kaupungintalon parvekkeelta Tampereella. Kuva: Työväen arkisto Suomen sisällissota ,Tampere

Ompelija Matilda Oksanen oli näkemässä, kun hallituksen tueksi saapunut saksalainen divisioona marssi Helsinkiin 13. huhtikuuta. Annikki Kainlauri todisti tapahtumia Lahden suunnalla 10-vuotiaana tyttönä.

Saksalaisia sotilaita konekivääreineen Päävartion edustalla vuonna 1918.
Saksalaisia sotilaita konekivääreineen Päävartion edustalla Helsingin Kruununhaassa vuonna 1918 Saksalaisia sotilaita konekivääreineen Päävartion edustalla vuonna 1918. Kuva: Työväen Arkisto. Suomen sisällissota ,saksalaiset,1918,konekiväärit
Vangittuja punakaartilaisia ja siiviilejä Fellmannin pellolla Lahdessa
Vangittuja punakaartilaisia ja siiviilejä Fellmannin pellolla Lahdessa Vangittuja punakaartilaisia ja siiviilejä Fellmannin pellolla Lahdessa Kuva: Kansan Arkisto Suomen sisällissota ,Fellmanin pelto

Tampereen ja Helsingin valtausten jälkeen sota keskittyi itärintamalle, jonka tapahtumista kertovat jääkäri T. H. Maunu ja punakenraaliksi joutunut teatterinjohtaja Jalmari Parikka.

Hjalmar (Jalmari) Fabian Parikka
Hjalmar (Jalmari) Fabian Parikka Hjalmar (Jalmari) Fabian Parikka Kuva: Työväen Arkisto Suomen sisällissota

Vihanpito ja kärsimykset eivät loppuneet sodan myötä. Viljo Sohkanen ja Frans Peltonen kuuluivat niihin kymmeniin tuhansiin, jotka joutuivat vankileirien kurjuuteen.

Vangittuja punakaartilaisia viedään laivalla Suomenlinnaan 13.4.1918
Vangittuja punakaartilaisia viedään laivalla Suomenlinnaan 13.4.1918. Huopahattu päässään sivuttain seisova mies muistuttaa erittäin paljon Viljo Sohkasta. Vangittuja punakaartilaisia viedään laivalla Suomenlinnaan 13.4.1918 Kuva: Foto Nyblin/Työväen Arkisto Suomen sisällissota
Punavankeja Suomenlinnan IV piirin Susisaaren vankileirillä
Punavankeja Suomenlinnan IV piirin Susisaaren vankileirillä. Punavankeja Suomenlinnan IV piirin Susisaaren vankileirillä Kuva: Toivonen Niilo (fotograf), Historian kuvakokoelma, Museovirasto. Suomenlinna,Suomen sisällissota ,vangit,paarit,kalmo

Lue lisää:

Sisällissota 1918 – punaiset muistot

Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

Keskustelu sulkeutuu 31.12.2023.
Keskustele