Hyppää pääsisältöön

Punakaartin läntinen armeija antautuu

Vuoden 1918 sisällissota päättyi punaisten antautumiseen toukokuun alkupäivinä. Lahteen Fellmanin pellolle kerättiin yli 20 000 punavankia.

Punaisten joukkoantautuminen alkoi 2. toukokuuta. Vangituista suurin osa oli pakoon pyrkiviä siviilejä, naisia ja lapsia. Paikalla kuvatussa filmissä kenttä on täynnä purettuja muuttokuormia, rattaita ja hevosia.

Vangitut viettivät Fellmanin pellolla useita päiviä avoimen taivaan alla. Osa heistä teloitettiin, mutta useimmat kuljetettiin Hennalan kasarmialueelle ja muihin vankileireihin. Leireillä kuoli yhteensä yli 13 000 ihmistä.

Sisällissodan taistelutoiminta loppui 5. toukokuuta, kun viimeisetkin aseissa olleet punaiset antautuivat Kymenlaaksossa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto