Hyppää pääsisältöön

Suur-Sarvilahden kartanolinna

Suur-Sarvilahden barokkilinna Pernajassa on Askaisten Louhisaaren kartanon ohella ainoa Suomessa säilynyt 1600-luvun kartanolinna.

Keskiajalla syntynyttä kartanoa ei ole koskaan myyty, vaan se on avioliittojen kautta siirtynyt suvulta toiselle. Tunnettuja omistajasukuja ovat mm. von Bornit ja Creutzit.

Nykyään kartanon omistaa Svenska Litteraturssälskapet, jolle lapseton Ernst von Born testamenttasi kartanon sillä ehdolla, että päärakennuksessa saa asua joku hänen isänsä jälkeläinen. 2000-luvulla kartanoa asustaa Katarina Michelsson, jonka isoäiti oli Ernst von Bornin sisko.

Kolmekerroksisista päärakennusta alettiin joidenkin perimätietojen mukaan rakentaa jo 1600-luvun alkuvuosikymmenillä, mutta se valmistui vasta vuonna 1683.

1800-luvun lopussa sattuneen tulipalon jälkeen rakennus uusittiin 1880—83 arkkitehti F. A. Sjöströmin piirustusten mukaan. Siipirakennuksista on toinen suunnilleen päärakennuksen ikäinen ja toinen vuodelta 1881.

Alkuperäinen Sarvilahden kartano (Sarvlaks gård) jaettiin 1914 kuuteen osaan: Stor-Sarvlax, Norr-Sarvlax, Lappnorr, Grevböle-Bagarböle, Strömsland, Tjuvö, Fantsnäs ja Hudö. Sarvilahdesta muodostui jaon jälkeenkin suomalaisittain useita suurtiloja. Sarvilahden kartano oli ennen jakoa yksi Suomen suurimmista maatiloista.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto