Hyppää pääsisältöön

Lavalla Junnu Vainio

Juha Vainio esittää neljä suosikkikappalettaan: Elämää ja erotiikkaa, Vanhoja poikia viiksekkäitä, Mies joka tapasi Dingon ja Kotkan poikii ilman siipii.

Artikkelin videoista Elämää ja erotiikkaa -levyltä on nimikkokappaleen lisäksi Mies joka tapasi Dingon.

Vainion suosituimpiin kappaleisiin kuuluva Vanhojapoikia viiksekkäitä syntyi puolestaan 1980-luvun alkupuolella, kun mikkeliläinen toimittaja-opettaja Veikko Kilkki otti Junnuun yhteyttä ja ehdotti, että hän tekisi laulun uhanalaisesta saimaannorpasta.

Kilkki oli Saimaan hyljetyöryhmän perustajajäseniä, ja hän oli ollut tekemässä TV2:lle ohjelmaa Puumalan Lintusalon saaresta. Kysyttäessä norppien kohtalosta Nestori Reponen -niminen kyläseppä oli heittänyt, että "kunhan ei kävisi samalla lailla kuin muillekin saariston vanhoillepojille viiksekkäille - että ne jäävät ilman akkaa", kerrotaan Reijo Ikävalkon toimittamassa Vainion elämäkerrassa.

Junnun tekemä Vanhojapoikia viiksekkäitä oli ehdolla Syksyn sävel -finaaliin, mutta kansan raati oli hylännyt sen. Asiantuntijaraadin päätöksellä laulu esitettiin Syksyn sävelen karsituissa, ja siitä kehkeytyi ikivihreä iskelmä ja yksi Junnun suositummuista lauluista.

Vuonna 1982 syntynyt Kotkan poikii ilman siipii on saanut nimensä vanhasta kotkalaisesta sanonnasta. Se on Vainion suosituimpia lauluja, jonka on levyttänyt myös mm. Vesa-Matti Loiri.

Teksti: Paavo Rytsä & Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Vanhojapoikia viiksekkäitä, Elämää ja erotiikkaa, Mies joka tapasi Dingon, Kotkan oikii ilman siipii: Säv. san. Juha Vainio

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto