Hyppää pääsisältöön

Lavalla Junnu Vainio

Juha Vainio esittää neljä suosikkikappalettaan: Elämää ja erotiikkaa, Vanhoja poikia viiksekkäitä, Mies joka tapasi Dingon ja Kotkan poikii ilman siipii.

Artikkelin videoista Elämää ja erotiikkaa -levyltä on nimikkokappaleen lisäksi Mies joka tapasi Dingon.

Vainion suosituimpiin kappaleisiin kuuluva Vanhojapoikia viiksekkäitä syntyi puolestaan 1980-luvun alkupuolella, kun mikkeliläinen toimittaja-opettaja Veikko Kilkki otti Junnuun yhteyttä ja ehdotti, että hän tekisi laulun uhanalaisesta saimaannorpasta.

Kilkki oli Saimaan hyljetyöryhmän perustajajäseniä, ja hän oli ollut tekemässä TV2:lle ohjelmaa Puumalan Lintusalon saaresta. Kysyttäessä norppien kohtalosta Nestori Reponen -niminen kyläseppä oli heittänyt, että "kunhan ei kävisi samalla lailla kuin muillekin saariston vanhoillepojille viiksekkäille - että ne jäävät ilman akkaa", kerrotaan Reijo Ikävalkon toimittamassa Vainion elämäkerrassa.

Junnun tekemä Vanhojapoikia viiksekkäitä oli ehdolla Syksyn sävel -finaaliin, mutta kansan raati oli hylännyt sen. Asiantuntijaraadin päätöksellä laulu esitettiin Syksyn sävelen karsituissa, ja siitä kehkeytyi ikivihreä iskelmä ja yksi Junnun suositummuista lauluista.

Vuonna 1982 syntynyt Kotkan poikii ilman siipii on saanut nimensä vanhasta kotkalaisesta sanonnasta. Se on Vainion suosituimpia lauluja, jonka on levyttänyt myös mm. Vesa-Matti Loiri.

Teksti: Paavo Rytsä & Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Vanhojapoikia viiksekkäitä, Elämää ja erotiikkaa, Mies joka tapasi Dingon, Kotkan oikii ilman siipii: Säv. san. Juha Vainio

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto