Hyppää pääsisältöön

Nokiamiljonääri hylkäsi markkinatalouden

Nokian entinen talouspomo, sittemmin yhtiön eettisten asioiden asiantuntija Hanna Kaskinen jätti hyväpalkkaisen työnsä suuryrityksessä ja ryhtyi kouluttautumaan sairaanhoitajaksi.

”Tämä on vapaaehtoinen päätös. Markkinatalous ja minä emme ole samoilla linjoilla. Halusin valita toisin. Ei riitaa eikä suurta konfliktia, mutta eri tiet”, sanoo Hanna Kaskinen Maarit Tastulan haastattelussa vuonna 2004.

Nokian eettisten asioiden asiantuntijuus oli suorapuheiselle Kaskiselle luonteva rooli. Kansainväliset suuryritykset ovat yhä voimakkaammin ryhtyneet vaatimaan alihankkijoiltaan eettisyyttä. Kaskinen sanoo, että pelissä on yrityksen maine. Sen saamia haavoja on kallis paikata. Eettisyys ei ole bisneksessä moraalinen velvollisuus, vaan taloudellinen hyve.

Ympäristöekohihhuli, kuten Hanna Kaskinen itseään nimittää, on ollut jo varhain tietoinen omista eettisistä valinnoistaan.

Kun Nokia jakoi työntekijöilleen optioita, Kaskinen otti ne vastaan kerran. Sitten hän teki sen, mitä useimmat suomalaiset eivät saata ymmärtää. Hän kieltäytyi seuraavista miljoonaoptioista. ”Huomasin jo ensimmäisellä kerralla, että optiot vievät ihmisen henkisen vapauden. Raha auttaa elämässä, mutta se ei merkitse kaikkea. On pystyttävä elämään rauhassa itsensä kanssa”, sanoo Kaskinen.