Hyppää pääsisältöön

Sisällissodan traumat

Sisällissodan jälkeen voittajat kirjoittivat historiaa ja rakensivat tapahtumista oman kuvan viralliseksi totuudeksi. Hävinnyt puoli häpesi ja vaikeni. Miksi kävi näin?

Selvittämättömät kuolemat, spontaani väkivalta ja katoamiset ovat katkeroittaneet suomalaisia sukupolvien ajan.

Miksi vuoden 1918 sisällissota oli niin verinen? Mikä sai liikkeelle koston kierteen? Miksi veli nousi veljeä vastaan? Onko nyt tullut sovituksen aika?

Vuonna 2004 valmistuneessa Anne Flinkkilän ohjelmassa muistamisesta ja unohtamisesta keskustelevat punapäällikön pojanpoika, teatteriohjaaja Jotaarkka Pennanen, tutkija Ulla-Maija Peltonen ja professori Heikki Ylikangas.

Jotaarkka Pennanen kertoo isoisästään, teatterimies Aarne Orjatsalosta, joka tuomittiin kansalaissodassa kuolemaan.

Ulla-Maija Peltonen on tutkinut kirjeitä ja lasten piirustuksia kansalaissodan ajalta ja professori Heikki Ylikangas kansalaissodan väkivaltaisuuksia ja sodan kulkua. Ylikankaan kirja Tie Tampereelle nosti aikoinaan kohun.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto