Hyppää pääsisältöön

Syöpäsairaan viimeiset kuukaudet - uusi elämä tuntemattoman edessä

Jaana Lammi oli kolmekymppinen, kun hän sai kuulla sairastavansa parantumatonta syöpää. Siitä huolimatta hän heräsi omien sanojensa mukaan vielä uuteen elämään ja uuteen maailmaan.

— Tavallaan mä sain mun elämäni takaisin, hän sanoi.

Toimittaja Tiina Merikanto seurasi Jaana Lammin viimeistä matkaa eli hänen viimeistä puolta vuottaan vuonna 2000. Matka on samalla syväluotaus kuolevan ihmisen maailman. Tiina Merikanto kulki vierellä tilanteessa, jossa sairaus ja kuolema – mutta samalla myös elämä - olivat koko ajan väkevästi läsnä.

Jaana Lammi oli sairastuessaan 35-vuotias graafisen alan yrittäjä Ikaalisissa. Hän kävi läpi kolme leikkausta ja rankat sytostaattihoidot.

— Maailmassa tapahtuu asioita ihan oikeasti ja maailmassa kuollaan ihan oikeasti, pohti Jaana erään leikkauksen jälkeen. Hänellä oli suuria kipuja, mutta hän ei ollut vielä valmis kuolemaan, koska hänellä oli vielä tekemistä "kuten syödä, juoda, nukkua, kaikkia sellaisia pieniä asioita kuten hengittäminenkin.

Jaana oli kuollessaan 38-vuotias. Hänen puheenvuoronsa on rankka ja koskettava, mutta samalla kirkkaalla tavalla kaunis puheenvuoro kuolemasta – ja elämästä.

Kommentit