Hyppää pääsisältöön

Koston kevät 1918

Sisällissodan aikaiset teloitukset ja muut väkivallanteot olivat suurimmalta osaltaan suunnitelmallista ja organisoitua toimintaa. Aiemmin punainen ja valkoinen terrori on selitetty lähinnä yksittäisiksi kostotoimiksi, vaikka siitä ei ollut kyse.

Filosofian tohtori Marko Tikka on tutkinut sisällissodan aikaista terroria ja nostaa esiin väkivaltaisuuksista uusia piirteitä.

Kyse ei ollut vain yksittäisten rivimiesten tekemistä kostotoimista, vaan joukkojen päällystön hyväksymästä ja tätä toimintaa varten muodostettujen organisaatioiden toiminnasta.

Tikka on julkaissut sisällissodan aikaisesta terrorista useita tutkimuksia. Väitöskirjassaan ”Kenttäoikeudet” hän tarkastelee punaisten ja valkoisten kenttäoikeuksien toimintaa.

Yhdessä toimittaja Antti O. Arposen kanssa hän on julkaissut kirjan ”Koston kevät” Lappeenrannan seudun tapahtumista.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto