Hyppää pääsisältöön

Koston kevät 1918

Sisällissodan aikaiset teloitukset ja muut väkivallanteot olivat suurimmalta osaltaan suunnitelmallista ja organisoitua toimintaa. Aiemmin punainen ja valkoinen terrori on selitetty lähinnä yksittäisiksi kostotoimiksi, vaikka siitä ei ollut kyse.

Filosofian tohtori Marko Tikka on tutkinut sisällissodan aikaista terroria ja nostaa esiin väkivaltaisuuksista uusia piirteitä.

Kyse ei ollut vain yksittäisten rivimiesten tekemistä kostotoimista, vaan joukkojen päällystön hyväksymästä ja tätä toimintaa varten muodostettujen organisaatioiden toiminnasta.

Tikka on julkaissut sisällissodan aikaisesta terrorista useita tutkimuksia. Väitöskirjassaan ”Kenttäoikeudet” hän tarkastelee punaisten ja valkoisten kenttäoikeuksien toimintaa.

Yhdessä toimittaja Antti O. Arposen kanssa hän on julkaissut kirjan ”Koston kevät” Lappeenrannan seudun tapahtumista.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto