Hyppää pääsisältöön

Havuja... perkele!

Marjo Matikainen sai ensimmäisen arvokisavoittonsa hiihdon MM-kisoissa Oberstdorfissa 1987. Historiaan jäi hänen huutonsa: "Havuja... perkele!"

Naisten viiden kilometrin kilpailu käytiin vaikeassa kelissä. Väliaikapaikkaa lähestyessään Matikainen vaati ladulle havuja, jotta saisi paakut pois suksiensa pohjista.

Selostuksen alta kuuluu osittain Matikaisen huuto: "Havuja, havuja!" Väliaikapaikan ohi päästyään hän manaa vielä äänekkäästi avustajien hitautta.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Neuvostoliiton Anfisa Reztsova ja kolmanneksi Sveitsin Evi Kratzer.

Kyseessä oli Matikaisen ensimmäinen MM-kulta. Oberstdorfissa hän sijoittui 10 kilometrin kisassa hopealle.

Matikainen uusi viiden kilometrin voittonsa Calgaryn olympialaisissa seuraavana vuonna. Vuonna 1989 hän hiihti Lahden MM-kisoissa kaksi kultaa ja yhden hopeamitalin.

Tietolaatikko

HUOM: Valitettavasti MM-kisavideot ovat sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa ja suomalaisten palvelimien kautta.
OBS: På grund av våra kontraktsvillkor är VM-tävlingsvideorna tyvärr endast tillgängliga i Finland och via finska servrar.
NOTE: Due to the terms of our agreements videos containing WCH material are unfortunately only available in Finland and via Finnish servers.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto