Hyppää pääsisältöön

Israelilainen kibbutsi 2000-luvulla

Kibbutsit ovat muuttumassa thaimaalaisella vierastyövoimalla toimiviksi maatiloiksi. Yhteisöaate ja yhteisomistus ei maistu enää israelilaisille nuorille.

Tietolaatikko

Kibbutz (monikossa kibbutzim, suomeksi käytetään myös kirjoitusasua kibbutsi) on israelilainen kollektiivitila joka perustuu vapaaehtoiseen toimintaan. Yleensä se on pienen kylän kokoinen kommuuni. Kibbutsit perustuvat juutalaisten siirtolaisten tarpeeseen viljellä maata yhdessä turvaamalla toisensa kylittäin. (Wikipedia)

Kibbutsien asukkaiden keski-ikä oli 2000-luvun alkupuolella jo yli 60 vuotta. Nuoret eivät halunneet enää elää kibbutseissa, joissa ei maksettu palkaa ja joissa lapset hoidettiin kylän yhteisissä lastentaloissa.

Yhteisomistusta lähdettiin purkamaan vuonna 2004. Kibbutsin asukkaille alettiin maksaa palkkaa ja nuoret perheet saivat itse hoitaa omat lapsensa.

Tämä käänsi kibbutsien muuttotappion voitoksi. Erityisesti kibbutseilla syntyneet toisen polven asukkaat palasivat takaisin. Monelle asukkaalle kibbutsi on edelleenkin turvallinen kotikylä, jossa naapurit tuntevat toisensa.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto