Hyppää pääsisältöön

Refluksitaudin kirurginen hoito

Närästys on tuttu vaiva lähes jokaiselle. Oireet liittyvät usein ruokailuun ja niitä pahentavat runsas syöminen ja rasvainen ruoka. Kun oireet ovat jatkuvia ja ne haittaavat arkielämää, voidaan tätä niin kutsuttua refluksitautia hoitaa myös leikkauksella.

Tähystystekniikan kehittymisen myötä on vaikeasta refluksitaudista kärsivien potilaiden kirurgisen hoidon suosio kasvanut.

Helsinkiläistä kolmen pienen lapsen äitiä Leni Palminkoski-Pihlamoa ovat jo pitkään vaivanneet vaikeat vatsaoireet. Tutkimusten jälkeen hänelle ehdotettiin tähystyksellä suoritettavaa leikkausta.

Tällä toimenpiteellä on tarkoitus estää mahalaukun sisällön nousu ruokatorveen.

- Oikeastaan isäni huomasi sen, olimme kaupassa ja siellä tarjottiin keksejä. Sanoin isälleni, että nyt täytyy pysähtyä rauhassa syömään tämä keksi. Jos nielaisee jotain liian nopeasti, niin kaikki tarttuu kiinni kurkkuun, kertoo Leni Palminkoski-Pihlamo. Palminkoski-Pihlamo on kolmen pienen lapsen äiti, eikä hän ollut tullut kiinnittäneeksi huomiota asiaan ennen kuin joku ulkopuolinen sen huomasi.

Refluksitaudin syitä ei tarkkaan tunneta. Oireet johtuvat usein ruokatorven alemman sulkijalihaksen vajaatoiminnasta.

- Suuri osa närästelijöistä ei tarvitse kuin vähän ohjausta, osa pärjää lääkkeillä, mutta sitten on potilaiden ääripää, jotka tarvitsevat leikkausta, kuvailee kirurgian dosentti Tom Scheinin eri asteisesta refluksitaudista kärsivien potilaiden hoitoa.

Palminkoski-Pihlamon leikkauksessa paljastettiin ensin palleatyrä. Tämän jälkeen irrotettiin mahalaukusta niin kutsuttu fundus-osa. Kun kaikki tarvittava oli saatu irrotettua, tehtiin palleatyrän korjaus ompeleilla. Kun palleatyrän aukko oli saatu haluttuun pienuuteen, vedettiin mahalaukun fundus ruokatorven takaa ja vedettiin ruokatorven alasulkijan kohdalle kiinni.

Tutkimusten mukaan lähes 90-prosentilla potilaista saavutetaan joko hyvä tai erinomainen leikkaustulos. Leikkausta harkitaan kuitenkin vain silloin kun jatkuva lääkehoito ei poista vakavia oireita.

Leni Palminkoski-Pihlamo on tällä hetkellä hyvää vauhtia toipumassa ja odottaa pääsyä liikuntaharrastustensa pariin.

Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 9.12.2015