Hyppää pääsisältöön

Volynetšin kaappaus maaliskuussa 1918

Vuonna 1938 tehty kuulokuva kertoo sisällissodan sivunäytöksestä, jossa joukko suojeluskuntalaisia kaappasi Helsingissä venäläisten jäänmurtajan.

Tietolaatikko

Kaappauksen jälkeen Volynetšin nimi vaihtui Wäinämöiseksi. Alus luovutettiin vuonna 1922 Viron valtiolle, joka risti sen Suur Tôlliksi. Talvisodassa laiva jäi venäläisille ja sai jälleen vanhan nimensä. Vuonna 1988 Eestin Merimuseo osti sen museoalukseksi.

Venäjän vallankumouksellisen hallituksen haltuunsa ottama Volynetš auttoi Helsingissä olleiden sotalaivojen evakuoinnissa. Alusten siirto Pietariin perustui Saksan ja Venäjän väliseen sopimukseen, jota Suomen valkoiset vastustivat.

Suojeluskuntalaiset pyrkivät sabotoimaan evakuointia kaappaamalla jäänmurtajia. Samalla turvattaisiin oman puolen kuljetukset Suomenlahden yli.

Jäänmurtaja Tarmo siepattiin jo maaliskuun alussa. Maaliskuun 29. päivänä työmiehiksi naamioidut kaapparit ottivat myös Volynetšin haltuunsa sen puolalaisen kapteenin avustuksella.

Virolainen miehistö saatiin helposti kaapparien puolle, ja laiva purjehti Tallinnaan. Myöhemmin se avusti valkoisten tueksi lähetettyjen saksalaisjoukkojen kuljetuksessa.

Kaksikymmentä vuotta sisällissodan jälkeen tehty kuulokuva korostaa tapahtuman seikkailullisuutta. Venäläiset merimiehet kuvataan ajan hengen mukaisesti siivottomiksi ja pölkkypäiksi. Mukana kuulokuvassa on mm. Tauno Palo.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto