Hyppää pääsisältöön

Aarne Arvonen – viimeinen punakaartilainen

Suomen vanhin asukas eli 111-vuotiaaksi elänyt Aarne Arvonen kuoli vuonna 2008. Aarne Arvonen joutui Suomen sisällissodan jälkeen vankileirille Tammisaareen, missä espanjantauti ja nälkä tappoivat joka kolmannen vangitun.

Arvonen kertoo, että sukulaiset lähettivät ruokapaketteja, mutta niistä yksikään ei päätynyt hänelle, sillä hän ei pystynyt pitämään heikossa kunnossa puoliaan.

Hän kertoo lähteneensä punakaartiin nälän pakottamana, ei aatteen vuoksi. Rintamalla oli parempi palkka ja paremmat olot, kiteyttää hän vaikeat ajat.

Sodan syyksi Arvonen arvioi yhteiskunnan kahtiajakautumisen hyvä- ja huono-osaisiin, mikä on hänen mukaansa ongelma nykyajan maailmassakin. Arvosen puhuessa vallalla ei ole katkeruus tapahtuneista vaan vankka usko tulevaisuuteen.

Artikkelin videoista ensimmäisessä tv-uutisten toimittaja Ari Mölsä ja tv-nyttin toimittaja Jesper Brandt haastattelevat Arvosta sisällissodan 80-vuotismuistopäivän aikoihin 1998.

Artikkelin toinen video on vuodelta 1997, jolloin Arvonen täytti sata vuotta. Vuodet eivät olleet vieneet satavuotiaasta vetoa, vaan juhlia vietettiin paikallisessa pubissa ja syntymäpäivän kunniaksi oli luvassa myös pubikierros Lontoossa.

Vuonna 1897 syntynyt Aarne Arvonen oli pitkään Suomen vanhin asukas, ainoa elossa oleva punakaartilainen ja sisällissodan veteraani sekä ainoa 1800-luvulla syntynyt suomalainen.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto