Hyppää pääsisältöön

Aarne Arvonen – viimeinen punakaartilainen

Suomen vanhin asukas eli 111-vuotiaaksi elänyt Aarne Arvonen kuoli vuonna 2008. Aarne Arvonen joutui Suomen sisällissodan jälkeen vankileirille Tammisaareen, missä espanjantauti ja nälkä tappoivat joka kolmannen vangitun.

Arvonen kertoo, että sukulaiset lähettivät ruokapaketteja, mutta niistä yksikään ei päätynyt hänelle, sillä hän ei pystynyt pitämään heikossa kunnossa puoliaan.

Hän kertoo lähteneensä punakaartiin nälän pakottamana, ei aatteen vuoksi. Rintamalla oli parempi palkka ja paremmat olot, kiteyttää hän vaikeat ajat.

Sodan syyksi Arvonen arvioi yhteiskunnan kahtiajakautumisen hyvä- ja huono-osaisiin, mikä on hänen mukaansa ongelma nykyajan maailmassakin. Arvosen puhuessa vallalla ei ole katkeruus tapahtuneista vaan vankka usko tulevaisuuteen.

Artikkelin videoista ensimmäisessä tv-uutisten toimittaja Ari Mölsä ja tv-nyttin toimittaja Jesper Brandt haastattelevat Arvosta sisällissodan 80-vuotismuistopäivän aikoihin 1998.

Artikkelin toinen video on vuodelta 1997, jolloin Arvonen täytti sata vuotta. Vuodet eivät olleet vieneet satavuotiaasta vetoa, vaan juhlia vietettiin paikallisessa pubissa ja syntymäpäivän kunniaksi oli luvassa myös pubikierros Lontoossa.

Vuonna 1897 syntynyt Aarne Arvonen oli pitkään Suomen vanhin asukas, ainoa elossa oleva punakaartilainen ja sisällissodan veteraani sekä ainoa 1800-luvulla syntynyt suomalainen.

Kommentit