Hyppää pääsisältöön

Outi Heiskanen ja taiteilijan maailma

Koko kansan peikkotäti kertoo harharetkistään ja riepufilosofiastaan. Taidegraafikko, performanssitaiteilija ja akateemikko Outi Heiskanen Maarit Tastulan vieraana Punaisessa langassa 2005.

Keskustelua siivittämään on studioon tuotu risukasa. Mitä taiteilija näkee risussa, kun tavallinen ihminen näkee pelkän risun? Risukasasta Heiskanen löytää maailmankaikkeuden perussoinnun.

Outi Heiskanen on maamme tunnetuimpia kuvataiteilijoita. Vuonna 1937 syntyneen Heiskasen lapsuuden kokemukset ja muistikuvat eläinlääkäri-isän kanssa tehdyistä matkoista ovat hänen taiteensa perustaa. Myöhemmillä matkoilla Etelä-Aasiaan on ollut suuri merkitys. Lapsuutensa eläinaiheet Heiskanen löysi uudestaan 1980-luvun Tiibetissä.

Taiteilijanuransa ohella Heiskanen on toiminut kuvaamataidon opettajana sekä Kuvataideakatemian professorina ja rehtorina. Hän on voittanut useita taidepalkintoja Suomessa ja ulkomailla. Filosofian kunniatohtorin arvo hänelle myönnettiin 1997. Akateemikoksi Heiskanen nimitettiin 2004.

Punaisessa langassa keskustelu kiertää taiteiden ihmelapsen leikeistä harhailun merkitykseen, perheenäidin rooliin, kaaosteoriaan ja elämän tarkoitukseen.

Teksti: Rita Landström

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto