Hyppää pääsisältöön

Etnopojat ja -tyttö

Nakkilalainen kansanmusiikkibändi tuoreistaa ikivanhoja jouhikko- ja kantelesävelmiä sähköbasson säestyksellä Tampereella vuonna 1985.

Vuonna 1984 perustettu Etnopojat teki nykykansanmusiikin pioneerityötä jo vuosia ennen 90-luvun suurta folk-buumia. Kaikilla perustajajäsenillä oli jazztausta.

Ulkomailla yhtye on sittemmin opittu tuntemaan nimellä World Mänkeri Orchestra. Nimi juontuu mänkeri-nimisestä, ääneltään klarinettia muistuttavasta keskiaikaisesta puupuhaltimesta.

Etnopojat/World Mänkeri Orchestra valmistaa soittimensa itse - sähköbassoa lukuunottamatta. Soittimistoon kuuluvat mm. kantele, jouhikko ja liru-niminen puhallin.

Yhtyeen mieskolmikko esittää ohessa suojärveläisen Fedja Hapon kantelekappaleen Ripatska ja laatokkalaisen jouhikonsoittajan Feodor Pratsun Laulun. Mari Aro on solistina yhtyeen sovittamassa kansansävelmässä Vaikka virstan vettä kuljen.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto