Hyppää pääsisältöön

Tutkija kumosi perimätiedon Kouvolan Veripeltojen kidutuksista

Kouvola oli punaisten harjoittaman terrorin synkin seutu Suomen sisällissodassa. Tutkija kuitenkin kumoaa väitteet punaisten harjoittamasta kidutuksesta Kouvolassa.

Toimittaja-tutkija Mirja Turusen vuonna 2005 hyväksytyssä väitöskirjassa käsiteltiin punaisen terrorin symboliksi nousseita Kouvolan veripeltoja. Perimätiedon mukaan punaiset olivat kiduttaneet teloittamiaan valkoisia.

Valkoisten ruumiit kaivettiin esiin sisällissodan päätyttyä, ja niissä näkyneet oletetut kidutusjäljet herättivät sukupolvien yli ulottunutta vihaa ja katkeruutta.

Kostotoimenpiteenä kidutetuista ruumiista valkoiset surmasivat Turusen mukaan yli 120 punaista, joita ei saanut aluksi siunata edes kirkkomaahan. Turusen osin oikeuslääkärin avustuksella tekemän tutkimuksen mukaan kuvissa näkyneet valkoisten vammat olivat kuitenkin luonnollisia mätänemismuutoksia eikä kidutusjälkiä.

Punaisten omaisten sureminen tuli Turusen mukaan luvalliseksi vasta jatkosodan jälkeen, kun punaisille uhreille pystytettiin muistopatsas. Kouvolassa teloitetut punaiset siunattiin haudan lepoon huhtikuussa 2005 pidetyssä piispantarkastuksessa.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto