Hyppää pääsisältöön

Tutkija kumosi perimätiedon Kouvolan Veripeltojen kidutuksista

Kouvola oli punaisten harjoittaman terrorin synkin seutu Suomen sisällissodassa. Tutkija kuitenkin kumoaa väitteet punaisten harjoittamasta kidutuksesta Kouvolassa.

Toimittaja-tutkija Mirja Turusen vuonna 2005 hyväksytyssä väitöskirjassa käsiteltiin punaisen terrorin symboliksi nousseita Kouvolan veripeltoja. Perimätiedon mukaan punaiset olivat kiduttaneet teloittamiaan valkoisia.

Valkoisten ruumiit kaivettiin esiin sisällissodan päätyttyä, ja niissä näkyneet oletetut kidutusjäljet herättivät sukupolvien yli ulottunutta vihaa ja katkeruutta.

Kostotoimenpiteenä kidutetuista ruumiista valkoiset surmasivat Turusen mukaan yli 120 punaista, joita ei saanut aluksi siunata edes kirkkomaahan. Turusen osin oikeuslääkärin avustuksella tekemän tutkimuksen mukaan kuvissa näkyneet valkoisten vammat olivat kuitenkin luonnollisia mätänemismuutoksia eikä kidutusjälkiä.

Punaisten omaisten sureminen tuli Turusen mukaan luvalliseksi vasta jatkosodan jälkeen, kun punaisille uhreille pystytettiin muistopatsas. Kouvolassa teloitetut punaiset siunattiin haudan lepoon huhtikuussa 2005 pidetyssä piispantarkastuksessa.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto