Hyppää pääsisältöön

Osmo Rauhala, maajussi ja maailmanmies

Taiteilija, maanviljelijä, kauppamies ja filosofi Osmo Rauhala viettää talvet New Yorkissa ja tekee taidetta. Keväällä hän lentää takaisin kotitilalleen Siuroon kylvämään luomukauraa.

— Salaperäisyyden tunne pistää kaiken liikkeelle. Meissä kaikissa on tuntematon vyöhyke, jota me raaputamme esiin, samalla kun se karkaa aina poispäin, pohtii kuvataiteilija Punaisessa langassa.

Osmo Rauhala (s. 1957) on tunnetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita.

Hänen töissään vaeltavat mystiset peurat, sudet ja joutsenet, mutta tosielämässä Rauhalan elämän suuret vaikuttajat ovat jokihelmisimpukka ja suomalainen maatiaislehmä.

Nuorena koulupoikana – monta vuotta ennen Koijärveä – Rauhala uskalsi nousta vastustamaan hämäläiskylän isäntämiehiä, jotka halusivat ruoppaamalla kuivattaa paikallisen simpukkajoen. Sinnikkäällä vastarinnallaan hän onnistui lopulta saamaan enemmistön puolelleen ja ruoppauksesta luovuttiin.

— Luonnonsuojelu ei silloin vielä ollut muotia, toimin täysin selkäytimeni pohjalta. Ajattelin vain, että jos me tämän nyt tuhoamme, emme saa sitä enää koskaan takaisin.

Osmo Rauhalaa haastattelee Punaisessa langassa Maarit Tastula.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto