Hyppää pääsisältöön

Anna Eriksson: Waterloo

Eurovision laulukilpailun huimin menestystarina on ruotsalaisen Abba-yhtyeen esiinmarssi Brightonissa huhtikuussa 1974.

Tietolaatikko

Säestävävänä orkesterina Pop-Finlandia-orkesteri: Pekka Kuorikoski (kapellimestari, viulu, taustalaulu), Jarmo Nikku (kitara), Jari Nieminen (kitara), Kari Vehkaluoto (basso, taustalaulu), Jouko Nyqvist (koskettimet, puhaltimet, taustalaulu), Susanna Hietala (koskettimet, taustalaulu), Leevi Leppänen (lyömäsoittimet), Vesa Aaltonen (rummut).

Abban voitosta alkoi huikea kansainvälinen menestys, joka ei ole jäänyt vain Euroopan mantereelle, vaan yhtye on niittänyt mainetta ympäri maailmaa jo neljällä vuosikymmenellä.

Waterloo-kappale oli menestys myös Suomessa. Se on Lordin voittokappaleen jälkeen myydyin euroviisuvoittajalevy Suomessa. Suomeksi laulun ovat levyttäneet mm. Seija Simola ja Ami Aspelund. Vilperin perikunta on tehnyt laulusta puolestaan version nimeltä Vaatepuu.

Abban voitto oli Ruotsille ensimmäinen euroviisuvoitto. Aiempina vuosina maa oli pärjännyt viisuissa vaihtelevalla menestyksellä, ja myös Ruotsilla on Suomen tapaan nollan pisteen vuosia ja jumbosijoja.

Vuonna 1966 Ruotsi oli kilpailun toinen kappaleella Nygammal vals, jonka esittivät Lill Lindfors ja Svante Thuresson. Vuoteen 2008 mennessä Ruotsi on voittanut kilpailun jo neljä kertaa, Abban vuoden 1974 voiton lisäksi vuosina 1984, 1991 ja 1999.

Artikkelin video on Laulava sydän ohjelmasta vuodelta 2002, jolloin uudesta tulkinnasta vastasi Anna Eriksson, yksi 1990- ja 2000-luvun menestyneimmistä suomalaisista iskelmäartisteista.

Erikssonilla on itselläänkin euroviisutausta, sillä Petri Laaksosen hänelle säveltämä kappale Oot voimani mun tuli toiseksi Suomen euroviisukarsinnassa ja voitti euroviisufanien järjestämät varjoeuroviisut vuonna 2000.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit