Hyppää pääsisältöön

Jehovan todistajien usko poikkeaa monilta osin kansankirkon uskosta

Ovelta ovelle kulkevat Jehovan todistajat ovat Suomessakin tuttu näky. Kainalossa on nippu Vartiotorni- ja Herätkää-lehtiä, ja tavoitteena on päästä uskonnolliseen keskusteluun.

Jehovan todistajien usko poikkeaa monilta osin kansankirkon opetuksista.

Jehovan todistajat eivät hyväksy ns. kolminaisuusoppia, jonka mukaan Isä, Poika ja Pyhä henki muodostavat kolmiyhteisen Jumalan.

Jehovan todistajien mukaan Jeesus on ”luotu eikä hän ole Jumalan vertainen”.

Jehovan todistajat ovat odottaneet pikaista maailmanloppua koko historiansa ajan. Liikkeen perustaja Charles Russel ennusti sen toteutuvan jo vuonna 1914.

Sen jälkeen maailmanlopun takarajaksi on ennustettu monimutkaisten laskelmien perusteella muita määrävuosia. Nyttemmin tarkoista aikarajoista on luovuttu ja maailmanlopun uskotaan tulevan ”aivan pian”.

Kun maailmanloppu tulee, koittaa maanpäällinen paratiisi, jossa Jehovalle uskolliset ihmiset asuvat ikuisesti. Taivaaseen valitaan 144 000 voideltua hallitsemaan maanpäällistä paratiisia.

Jehovan todistajien suhteita yhteiskuntaan on kärjistänyt mm. asepalveluksesta kieltäytyminen. Aseistakieltäytmisen vuoksi Jehovan todistajia tuomittiin aiemmin vankilaan. Vuonna 1985 säädetyllä poikkeuslailla Jehovan todistajat vapautettiin asevelvollisuudesta.

Jehovan todistajat eivät myöskään äänestä tai osallistu muulla tavalla politiikkaan.

Jehovan todistajien uskonnollista liikettä johdetaan Yhdysvalloista. Siellä tehdään myös keskeisimmät oppia koskevat linjaukset.

Kussakin maassa toimintaa johtaa haaratoimisto. Suomen haaratoimisto sijaitsee Vantaan Tikkurilassa.

Jehovan todistajia on Suomessa noin 18 000 (tieto vuodelta 2017. Liike on Suomen neljänneksi suurin uskonnollinen yhdyskunta.

Artikkelin videot seuraavista ohjelmista:

Jehovan todistajat
Tuotanto: Yleisradio 1.12.1971

Tosi tarina: Todistajat
Tuotanto: Yleisradio 26.9.2006

Kotimaan kasvot: Veli vartiotornista
Tuotanto: Yleisradio 4.10.2007

Jehovan todistajien Harmageddon ja paratiisi
Yöstudio: Pimeää huvia
Tuotanto: Yleisradio 4.9.1987

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto