Hyppää pääsisältöön

Kavallustuomiota pakoileva Maija-Liisa Lahtinen

Lehtikustantajana ja etenkin Hymy-lehden omistajana tunnetun Urpo Lahtisen leski Maija-Liisa antoi Ylen MOT-ryhmälle harvinaisen haastattelun tammikuussa 2008.

Maija-Liisa Lahtinen pakeni kavallustuomiotaan ulkomaille kolme vuotta aiemmin. Tuomio liittyi ulkomaille siirrettyihin Urpo Lahtisen rahoihin.

Urpo Lahtinen (1931-1994) kävi entisen vaimonsa Hymyn ja poikansa kanssa kiistaa lähes 200 miljoonasta markasta, jotka Lahtinen sai myytyään kustantamonsa Yhtyneille Kuvalehdille 1980-luvun lopussa.

1990-luvun alussa entinen oikeusministeri ja Tampereen kaupunginjohtajana toiminut Pekka Paavola ja Maija-Liisa Lahtinen matkasivat 53 miljoonan markan kera Luxemburgiin.

Maija-Liisa Lahtisen mukaan Urpo Lahtinen oli halunnut lahjoittaa rahat hänelle turvaan. Syynä olivat entisen vaimon Hymyn ja pojan tekemät hyökkäykset Urpo Lahtisen omaisuutta vastaan.

Lahjoituksesta ei ollut kuitenkaan tehty mitään paperia, Maija-Liisa Lahtisen mukaan Pekka Paavolan suosituksesta. Maija-Liisa Lahtinen haluaisikin tutkituttaa Paavolan osuuden Lahtisen omaisuudenhoidossa. Paavola ei ole halunnut kommentoida koko asiaa.

Artikkelin videona on MOT-ohjelman Lahtisen haastattelu.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto