Hyppää pääsisältöön

Pirkko Mannolasta Miss Suomi

Matkatoimistovirkailija ja Suomen Trikoo Oy:n mannekiini Pirkko Mannola valittiin Miss Suomeksi helmikuun 2. päivänä 1958.

Allotria-filmin toimittamassa, Jukka Virtasen käsikirjoittamassa Ajan kuvastin -katsauksessa Maj-Britt Heljo arvioi, ettei Miss Suomi -ehdokkaiden joukossa ollut yhtään kansainvälisen luokan kaunotarta mutta kauniita naisia kylläkin.

Missiksi lyhyehkö Mannola vei kisan voiton, ensimmäiseksi perintöprinsessaksi valittiin Eva-Maija Sariola ja toiseksi Anja Hatakka.

Voitto Miss Suomi -kisoissa toi Mannolalle edustuspaikan Miss Eurooppa -kisoihin, joissa hän saavutti neljännen perintöprinsessan tittelin. Se tiesi kielitaitoiselle missille kuukausien edustuskiertuetta Ranskassa.

Persoonallisen kaunis Mannola pääsi misseytensä myötä mm. koelauluihin ja alkoi tehdä laulajanuraa Kullervo Linnan orkesterin kanssa.

Jo pian misseytensä jälkeen hän alkoi olla mukana myös suomalaisissa elokuvissa. Mannola onkin tehnyt merkittävän näyttelijän- ja laulajanuran sekä Suomessa että ulkomailla.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto