Hyppää pääsisältöön

10 vuotta köyhyydestä

Rautalammilainen Miettisten perhe eli 60-luvulla köyhyyden ja työttömyyden keskellä. Heidän arkensa tallentui Lauri Markoksen dokumenttiin Köyhyys. Perhe teki rohkean ratkaisunsa ja muutti Ruotsiin. Toimittaja Olavi Puusaari puolestaan taltioi heidän uutta elämäänsä Ruotsissa vuonna 1980.

1960-luvun Suomessa oli köyhiä enemmän kuin nyt ja köyhät olivat televisiossa esillä useammin kuin nyt. Dokumentissa kuvaaja Kari Dahlbergin kamera tallentaa ankeita ja synkkiä oloja lähes neorealistisella tyylillä.

”Minä jo lapsesta pitäen vihasin köyhyyttä”, sanoo ohjelmassa pientilallisen vaimo Rautalammilta. ”Ja mitä enemmän minua koetellaan, minä en tunne nöyrtyväni. Minusta tuntuu, että minä vaan kovenen ja tulen sitä sisukkaammaksi”.

Ohjelman rautalammilainen perhe ratkaisi köyhyysongelmansa samalla tavalla kuin sadat tuhannet muutkin suomalaiset ja muutti Ruotsiin. Siellä perhe pärjäsi hyvin, kertoo vuonna 1980 valmistunut seurantaohjelma Kymmenen vuotta köyhyydestä.

Muutto maalta Ruotsiin tai kaupunkiin, molempien vanhempien palkkatyö sekä siirtyminen kansaneläkkeistä työeläkkeisiin olivat merkittävimpiä tekijöitä köyhyyden vähenemisessä, toteaa köyhyystutkija, Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Veli-Matti Ritakallio.

Tietolaatikko

Lauri Markoksen ohjaama Köyhyys oli Kuka on köyhä Suomessa -ohjelmasarjan aloitusjakso vuonna 1968. Miettisten perheen elämää nähtiin myös Kansankodin kuokkavieraat -ohjelman ensimmäisessä jaksossa vuonna 2011.

Lue lisää:

Flinkkilä & Tastula: Köyhä suurperhe muutti Ruotsiin ja toteutti unelmansa

Rautalammen kunnassa asui 1960-luvulla 7-lapsinen Miettisen perhe, joka eli köyhyyden ja työttömyyden keskellä. Perhe teki rohkean ratkaisun ja muutti vuonna 1970 Ruotsiin. Perheen nuorin lapsi on nyt yli 50-vuotias yrittäjä, joka kertoo perheen sopeutumisesta Ruotsiin ja elämästä vuonna 2018.

Kommentit