Hyppää pääsisältöön

Heidi Kyrö: Säästä suukkosi vain

Vuonna 1976 euroviisut voittanut Brotherhood of Manin Save Your Kisses for Me oli poikkeuksellisen suosittu käännöslevytys Suomessa.

Tietolaatikko

Säestävävänä orkesterina Pop-Finlandia-orkesteri: Pekka Kuorikoski (kapellimestari, viulu, taustalaulu), Jarmo Nikku (kitara), Jari Nieminen (kitara), Kari Vehkaluoto (basso, taustalaulu), Jouko Nyqvist (koskettimet, puhaltimet, taustalaulu), Susanna Hietala (koskettimet, taustalaulu), Leevi Leppänen (lyömäsoittimet), Vesa Aaltonen (rummut).

Kappaleesta levytettiin kahdeksan suomalaista versiota. Niistä ovat jääneet elämään etenkin Dannyn, Tapani Kansan, Friends-yhtyeen ja Matti Eskon levytykset.

Laulun alkuperäistä versiota on myyty miljoonia kappaleita, ja se on historian menestyneimpiä euroviisuja. Britannian edustuskappaleen sävelsivät ja sanoittivat Tony Hiller, Lee Sheridan ja Martin Lee.

1970-luku oli Suomessa käännöseuroviisujen kulta-aikaa. Myös saman vuoden euroviisujen toiseksi tulleen kappaleen levyttivät useat suomalaisartistit. Catherine Ferryn esittämä Un, deux, trois taipui suomeksi Niin se käy, ja sen levyttivät mm. Katri Helena ja Lea Laven.

Artikkelin videona on Heidi Kyrön tulkinta vuodelta 2002. Se on Laulava sydän -ohjelmasta, jossa Kyröä säestää Pop-Finlandia-orkesteri.

Teksti: Paavo Rytsä