Hyppää pääsisältöön

Luontoilta ja muita Yömyöhän ihmeitä

Pedro Hietanen ja Pirkka-Pekka Petelius (1986).
Pedro Hietanen ja Pirkka-Pekka Petelius (1986). Kuva: Yle kuvapalvelu / Håkan Sandblom. elävä arkisto kuvakaappaus

Yömyöhässä esittäytyvät mm. Heikki ja Pekka, Vihta Raappana, Ylva Hubatsa, Urmas Viilo, Rieppo Serpiröijy, Mööd Knuller ja etenkin moponuori Jarna Kuiva.

Pedro Hietanen ja Pirkka-Pekka Petelius tekivät vuosina 1986-99 Yleisradiolle säännöllisen epäsäännöllisesti hupailuja Yömyöhä-otsikon alla. Yömyöhä on Yleisradion pitkäikäinen sarja, jonka tunnettuja tekijöitä ovat mm. Peter von Bagh, M. A. Numminen ja Juha Siltanen.

Peteliuksen ja Hietasen Yömyöhien muistetuinta antia olivat radion Luontoilta-ohjelmien parodiat. Oikean Luontoillan vetäjä Veikko Neuvonen piti niistä niin paljon, että kutsui parivaljakon esiintymään ohjelmansa juhlalähetykseen maaliskuussa 1988. Tässä lähetyksessä myös Herra 47 pääsee esittämään kysymyksensä:
Lintuharrastuksestaan tunnettu Petelius itse aloitti Luontoillan isäntänä tammikuussa 2008.

Yömyöhän uusintoja kyseltiin vuosikausia, mutta koska lähetykset olivat suoria, ei niistä ollut tallenteita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Erään keräilijän kasettinauhoitukset mahdollistivat kuitenkin ohjelmien uuden elämän. Vuonna 2004 EMI Finland alkoi julkaista Serpien kylässä -levysarjaa, jossa vuoden 2007 loppuun mennessä on ilmestynyt yhteensä 12 cd:llistä Yömyöhiä.

Kommentit