Hyppää pääsisältöön

Kyllä isä osaa oli ysäri-Suomen suosikkikomedia arkisista asioista

Kyllä isä osaa sarjan päähenkilöt. Näyttelijöinä Tom Lindholm isänä, Tuija Ernamo äitinä ja Maiju sekä Jarno Jokinen perheen lapsina.
Kyllä isä osaa sarjan päähenkilöt. Näyttelijöinä Tom Lindholm isänä, Tuija Ernamo äitinä ja Maiju sekä Jarno Jokinen perheen lapsina. Kyllä isä osaa sarjan päähenkilöt. Näyttelijöinä Tom Lindholm isänä, Tuija Ernamo äitinä ja Maiju sekä Jarno Jokinen perheen lapsina. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Yle Elävä arkisto

Kyllä isä osaa on 1990-luvulla tehty viihdesarja, joka seuraa tamperelaisen taksikuksin ja hänen nelihenkisen perheensä vaiheita. Sarjan on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut Pekka Lepikkö. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty ikimuistoisimpia näytteitä sarjasta.

Määrätietoinen isä (Tom Lindholm) on kova poika hoitelemaan asioita, mutta yleensä jopa arkisista asioista syntyy aivan uskomaton sotku. Mukana häärää vaimo, jota näyttelee mm. Sisko ja sen veli -sarjasta tuttu Tuija Ernamo. Kyllä isä osaa esitettiin TV2:lla ensi kertaa vuosina 1994–1995. Sarjaa tehtiin yhteensä 30 jaksoa.

Koosteen aloittaa näyte sarjan järjestyksessään toisesta jaksosta. Videossa perhe on lähdössä kyläilemään tietämättä juurikaan, minne matka vie.

Entäpä miten käy, kun isä polttaa päänsä aurinkolampulla ja huuhtelee sen ydinsaasteella. Siinä ongelmaa kerrakseen nelihenkiselle ydinperheelle. Perheenpäänä isä aikoo suojata perheensä mahdolliselta ydintuholta ja hän rakentaa omakotitalon kellariin bunkkerin joditabletteineen ja suklaapatukoineen.

Eikä isä tietenkään voi mennä töihinkään, joten äiti päättää vihjailla isällä olevan vakavan sukupuolitaudin tai vastaavan.

Sama toistuu, kun isä lukee oman kuolinilmoituksensa lehdestä. Perheenpää päättelee, ettei hänen enää tarvitse mennä töihin. Muu perhe päättää jättää koko isän huomiotta, sillä eihän kuolleita voi huomata. Eli vainaana asunnossa liikkuvan isän puheita ei tarvitse kuunnella eikä mielipiteitä noteerata.

Isä joutuukin pohtimaan, miten tilanteen saisi palaamaan normaaliksi. Voisikohan esimerkiksi lehteen laittaa syntyneet-ilmoituksen. Erityisen kiusalliseksi tilanne menee, kun isän saappaisiin astuu uusi mieskokelas.

Mutta minkähänlainen tulee perheen äitienpäivästä, kun isä päättää järjestää äidille ja lapsille erikoisyllätyksen? Tavalliseen tapaan isän projektit hieman venyvät, eikä perhe pääse niin vaan lähtemään juhlayllätykseensä.

Kun kotona ei ole ruokaa, isä ehdottaakin, että perhe harjoittelisi ruokailua ns. kylmäharjoitteluna.

Kommentit