Hyppää pääsisältöön

Anu Pentik, taiteilijaelämää Posiolla

Anu Pentik on itseoppinut savenvalaja, joka toteutti unelmansa. Ideoita ja elämäniloa pursuavan taiteilijan kädenjälki on tullut tutuksi kaikkialla Suomessa.

Tietolaatikko

Eeva Anneli(Anu), oik. Pentikäinen, o.s. Pasi (s. 1942), Pentik Oy, taiteellinen johtaja.

Pentik on yksi Suomen johtavista sisustusalan yrityksistä.

Pentikin myymälöitä on Suomessa noin 60 ja muissa Pohjoismaissa kymmenkunta.

Työministeriö myönsi vuoden 2003 Hyvän työnantajan palkinno Pentik Oy:lle.

Anu Pentik päätti 1970-luvun alussa tehdä keramiikka- ja nahkaharrastuksestaan ammatin.

Pentik Oy:n toiminta alkoi Posiolla vuonna 1971. Anu ja Topi Pentikäisen omakotitalon kellarissa muotoiltiin savea ja lastenhuoneessa ommeltiin nahkapitsiä. Keramiikkapaja ja keramiikkatehdas valmistuivat 1972.

1980-luvulla yhtiö laajeni voimakkaasti. Avain menestykseen oli keskittyminen ydinosaamiseen eli perinteistä muotoa uudistavan keramiikan valmistukseen.

Yrityksen henkilöstöstä lähes 80 prosenttia on naisia. Erityistä huomiota Pentik kiinnittää työpaikan viihtyvyyteen, töiden ja työaikojen järjestelyihin sekä vapaa-ajan toimintaan.

Taiteilijaelämää -ohjelma vuodelta 1995 kuvaa Anu Pentikin arkea ja juhlaa. Haastateltavina tavataan myös puoliso Topi Pentikäinen sekä Pentikin työntekijöitä.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto