Hyppää pääsisältöön

Mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviita

Rempseän kansanomaisen huumorin karheaääninen mestari, karijokelainen Erkki Rankaviita menehtyi sairauteen 82-vuotiaana 23. helmikuuta 2009.

Tietolaatikko

Sinä, minä tai joku muu. Säv. ja san. Erkki Salama, sov. Rankaviita - Järvelä - Pohjonen.
Hannulanjoki. Säv. trad., san. Erkki Rankaviita.
Pappa se sano. Trad., sov. Erkki Rankaviita.

Vuonna 1927 syntynyt Erkki Rankaviita jatkoi humoristisen rekilaulun ja kansanomaisen kupletin perinnettä. Hän sai Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla mestaripelimannin arvonimen vuonna 1989.

Raittiusaate ei Rankaviidan lauluissa ollut erityisemmässä kunniassa. Ohjelmistoon kuului myös mm. työväenhenkisiä pilalauluja.

Mestarilaulaja teki yhteistyötä eräiden nykykansanmusiikin taitavimpien soittajien kanssa. Tallari levytti hänen kanssaan vuonna 1987 albumin, joka sai jatkoa neljä vuotta myöhemmin julkaistusta mini-LP:stä.

Vuonna 1996 syntyi yhteislevy nousevien folktähtien Kimmo Pohjosen ja Arto Järvelän kanssa. "Erkki Rankaviita & Pinnin Pojat" -cd valittiin vuoden kansanmusiikkialbumiksi.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto