Hyppää pääsisältöön

Juhani Palmu – taiteentekijä tuulessa ja tyvenessä

Kiistelty ja kiitetty taidemaalari Juhani Palmu kertoi vuonna 1993 tehdyssä ohjelmassa elämästään ja taiteestaan. Palmu tunnetaan suomalaisten kriitikoiden arvostelemana, suuren yleisön suosikkina. ”Aika näyttää, mitä tekoa kukin on”, hän summasi itse.

Ensimmäisen öljyvärimaalauksensa isoisänsä vintillä 11-vuotiaana maalannut Juhani Palmu (s. 1944) muistelee ohjelmassa lapsuuttaan ja kodin asettamia vaatimuksia taiteen tekemisessä. Kasvatukseen kuului jo varhaisessa vaiheessa piirustusopintoja.

Palmu puhuu myös myöhemmistä vaiheistaan kansainvälisten gallerioiden taiteilijana. Kansainvälinen ura alkoi Pariisin näyttelystä vuonna 1986. ”Suuri yleisö on aina ollut lämmin kannattajani. Niillä eväillä olen mennyt maailmalle”, sanoo Palmu.

Palmun tuotanto koostuu maalauksista ja grafiikasta. Eteläpohjalaisten maisemamaalausten lisäksi semantiikasta kiinnostunut taiteilija tunnetaan myös symbolistisista aiheistaan.

Palmu opiskeli taidemaalari Onni Ojan yksityisoppilaana sekä Kölnin ammattikorkeakoulussa. Hänen ensimmäinen näyttelynsä oli vuonna 1972.

Artikkelin klipit ovat ohjelmasta Takki naulaan: Juhani Palmu. Toimittaja Ulla Roihu haastattelu Palmua Turun saaristossa kesäkuussa 1993.