Hyppää pääsisältöön

Kuka määrää muodin?

Maksitakki, leveälahkeiset housut ja paksupohjaiset kengät on saatava vaikka osamaksulla, jotta 1970-luvulla pysyy kuumimpien muotivirtausten mukana.

Mutta kuka oikeastaan määrää muodin tahdin? Tätä kysymystä pohditaan kriittisesti vuonna 1970 valmistuneessa muoti-ilmiöitä käsittelevässä ohjelmassa.

Ajan nuorisoidoli Danny ei usko vaikuttavansa nuorisomuotiin muuten kuin musiikin kautta. Toinen artisti Fredi kertoo omistavansa vain yhden tumman ja yhden vaalean puvun.

Intro-lehden päätoimittaja Markku Veijalainen myöntää, että hänen johtamansa nuorisolehti vaikuttaa kyllä nuorisomuotiin. Samoin tekivät myös muut ajan nuorisolehdet kuten Stump ja Suosikki.

Muodin ja mainonnan ammattilaiset vakuuttelevat, että suomalaisen muodin virtaukset tulevat kansainvälisistä esikuvista: musiikista, lehdistä, elokuvista ja mainoksista.

Suomen muoti tulee Tukholmasta, kuittaa alan ammattilainen 70-luvun muotivirtauksia.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto