Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset

RASKAUS JA TENS-LAITE

"Voiko raskaana ollessa käyttää TENS-laitetta?"

Kyllä voi. Laite antaa heikkoa sähkövirtaa ihon läpi. Sähkö lamaannuttaa kivun syntymekanismia pitkäksikin aikaa ja auttaa hermosärkyihin kuten iskiakseen. Raskaana ollessa on tärkeää, että TENS-laitetta ensin kokeillaan lääkärin ja fysioterapeutin ohjauksessa. Laitetta voidaan käyttää myös synnytyskivun lievittämisessä.

TÄPLÄT HUULISSA

"Mitä voisivat olla pienet vaaleat täplät huulissa? Niitä on sisäpinnalla parissa kohdassa rykelminä."

Kyseessä ei ole mikään sairaus vaan Fordycen-täplät jotka ilmestyvät ohuen limakalvon alle. Käytännössä ne ovat tavallisia talirauhasia eikä niistä tarvitse huolestua.

MASENNUKSEN OIREET

"Miten tunnistaa lähimmäisessä alkavan masennuksen oireet?"

Käytössä on kolmen kysymyksen sarja, jonka avulla voi ennakoida alkavaa masennusta.

1. Onko sisäinen tunnetila jatkuvasti alavireinen, masentunut tai toivoton?
2. Vaivaako mielihyvän puute jatkuvasti?
3. Haluaako muutosta alavireisyyteen tai mielihyvän puutokseen?

Jos näihin vastaa kyllä, olisi hyvä hakea apua vaikkapa mielenterveystoimistosta, työterveyshuollosta tai kouluterveydenhuoltajalta. Kynnystä ei kannata pitää liian korkealla koska terveydenhuollon ammattilaiset on koulutettu havaitsemaan ja tarttumaan alkaviin ongelmiin.

RANNEKIVUT

"Kaatumisen ja ranteen taittamisen jälkeen kipu on jatkunut vaikka röntgenissä ei mitään näy. Lääkärini sanoo, että homma hoituu itsestään. Onko näin?"

Ranne on aika monimutkainen systeemi, jossa on pieniä luita yhteensä kahdeksan kappaletta. Röntgenkuvassa ei välttämättä erotu yhtään murtumaa tai sijoiltaan menoa, mutta ranneluussa saattaa olla hyvin pieni luiskahdus. Se saattaa venyttelemällä tai niksauttamalla mennä paikalleen. Joskus apu saattaa löytyä jäsenkorjaajalta tai vastaavalta.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 16.11.2015