Hyppää pääsisältöön

Harri Holkeri, presidentin näköinen mies

Harri Holkeri valittiin kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi marraskuussa 1981. Suomi eli murrosaikaa. Urho Kekkosen aikakausi oli päättynyt, ja tulossa oli ensimmäinen presidenttipeli televisiossa. Politiikan superjulkkiksia olivat nyt presidenttiehdokkaat.

Tietolaatikko

Harri Holkeri (6. tammikuuta 1937 Oripää - 7. elokuuta 2011 Helsinki)
Valtioneuvos Harri Holkeri toimi neljän vuosikymmenen ajan politiikan ja talouselämän keskeisissä tehtävissä.
Kansallisen Kokoomuksen puoluesihteeri 1965 -1971 ja puheenjohtaja 1971 – 1979
Kansanedustaja 1970 - 1978
Presidenttiehdokas 1982 ja 1988
Pääministeri 1987 – 1991
Suomen Pankin johtokunnan jäsen 1978 – 1997
Pohjois-Irlannin aseidenluovutusta selvitelleen kansainvälisen ryhmän jäsen ja yksi puheenjohtajista 1995 -1998
Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen puheenjohtaja 2000-2001
Kosovon YK-hallinnon johtaja 2003-2004

Presidentinvaaleihin 1982 mennessä Holkeri oli jo ehtinyt kasvattaa poliittista korkoa valtiomiehen asemaa varten.

Poliittisen uransa Holkeri oli aloittanut lähes 25 vuotta aikaisemmin kokoomusnuorten tiedotussihteerinä. Akateemiselta tutkijanuraltaan hän oli palannut Juha Rihtniemen pyynnöstä puolueensa johtotehtäviin. Ensiksi puoluesihteeriksi ja myöhemmin Rihtniemen seuraajana puheenjohtajaksi. Kun Holkeri valittiin Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtajaksi 1971, oli hän Euroopan nuorin konservatiivipuolueen johtaja.

Suomen Pankin johtokuntaan Holkeri nimitettiin vuonna 1978.

Presidentinvaaleissa 1982 Holkerin tavoitteena oli Paasikivi-Kekkosen ulkopoliittisen linjan turvaaminen.

Holkerin vaaliteemoja olivat lisäksi isänmaanrakkaus, yksilönvapaus ja kristilliset elämänarvot.

Hänen ansionsa sovittelevana oppositiojohtajana ja yhteistyön rakentajana nousivat myös vahvasti esille.

Presidentinvaaleja hallitsivat spekulaatiot mustasta hevosesta. Tämä sai monet kansalaiset äänestämään Koiviston vaaliliiton sitoutumattomia ja porvarillisia ehdokkaita. Osanotto näissä vaaleissa oli korkea, 81,3 prosenttia.

Ennakkosuosikki Mauno Koivisto sai äänistä 43,3 prosenttia ja 145 valitsijamiestä. Toiseksi tullut Holkeri sai 58 valitsijamiestä. Muut presidenttiehdokkaat olivat Johannes Virolainen, Kalevi Kivistö, Jan-Magnus Jansson, Helvi Sipilä ja Veikko Vennamo.

Marraskuussa 1986 Kokoomuksen puoluekokous valitsi Holkerin toistamiseen presidenttiehdokkaaksi.

Vuonna 1987 Holkerista tuli presidentti Koiviston yllätysvetona pääministeri. Ns. sinipunahallituksen pääministerinä Harri Holkeri oli ensimmäinen kokoomuslainen pääministeri yli 40 vuoteen.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • A Finnish take on "Y.M.C.A."

  NMKY became the world's most popular music video

  NMKY, a music video shown in the Finnish television show Hepskukkuu, became the world’s most popular online video on 24 August, 2007. The video amassed hundreds of thousands of views in a single day.

 • Suomen ensimmäinen musikaali Ruma Elsa filmatisoitiin musiikkielokuvaksi

  Ruma Elsa tallentui filmille toistamiseen 1965.

  Ensio Rislakin kirjoittama näytelmä Ruma Elsa hurmasi filmillä toistamiseen 1965, kun suomalaisen nukketeatterin uranuurtaja Sirppa Sivori-Asp ohjasi sukupolvien välistä kuilua kuvaavan ilottelun – ja samalla Suomen ensimmäisen musikaalin – musiikkielokuvaksi.

 • Finland’s First Dogs and other presidential pets

  Pets have accompanied Finnish presidents for decades.

  Though Lennu the Boston Terrier is probably Finland’s most-beloved First Dog, Finnish heads of state have been known animal lovers since Marshal Mannerheim, whose trusty steed Käthy even attended the marshal’s funeral at his request.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • A Finnish take on "Y.M.C.A."

  NMKY became the world's most popular music video

  NMKY, a music video shown in the Finnish television show Hepskukkuu, became the world’s most popular online video on 24 August, 2007. The video amassed hundreds of thousands of views in a single day.

 • Suomen ensimmäinen musikaali Ruma Elsa filmatisoitiin musiikkielokuvaksi

  Ruma Elsa tallentui filmille toistamiseen 1965.

  Ensio Rislakin kirjoittama näytelmä Ruma Elsa hurmasi filmillä toistamiseen 1965, kun suomalaisen nukketeatterin uranuurtaja Sirppa Sivori-Asp ohjasi sukupolvien välistä kuilua kuvaavan ilottelun – ja samalla Suomen ensimmäisen musikaalin – musiikkielokuvaksi.

 • Tylsät kesäpäivät muuttuvat ravisuttaviksi seikkailuiksi – Pertsa ja Kilu, Susikoira Roi ja muut sankarit nyt Areenassa

  Areenassa on julkaistu lapsuudesta tuttuja seikkailuja.

  Joskus eivät aikuisten taidot riitä ja silloin tarvitaan lasten neuvokkuutta. Areenan kesäkuun Toivotut-paketin katsoja saa apetta mielikuvitukselleen, kun Pertsa ja Kilu nuuskivat hämäräpuuhien jäljille tai hyväsydäminen Tomi pelastaa susikoira Roin.

  Toivotut: Pertsa, Kilu ja Roi – lapsia seikkailuissa Yle Areenassa

 • Finland’s First Dogs and other presidential pets

  Pets have accompanied Finnish presidents for decades.

  Though Lennu the Boston Terrier is probably Finland’s most-beloved First Dog, Finnish heads of state have been known animal lovers since Marshal Mannerheim, whose trusty steed Käthy even attended the marshal’s funeral at his request.

 • "Radiokin renkkailee" – yleisökirje 60 vuoden takaa avasi ikkunan menneisyyteen

  Nuori perheenäiti Aili kirjoitti Yleisradiolle runon 1951.

  Saimme yleisökirjeen. Nuori perheenäiti Aili, Nokian kupeesta Sarkolan kylästä, on kirjoittanut Yleisradiolle viisisivuisen kalevalamittaisen runon, jossa hän kertoo radion ohjelmavirran merkityksestä omassa arjessaan. Viiden pojan äitinä maalla, kiireisenä emäntänä, hänen sivistyksensä, virkistyksensä ja seuransa ovat pitkälti pohjautuneet radioon. Kirje on mummini kirjoittama vuonna 1951, hänen ollessaan 35-vuotias.

 • Turpaanvetoa taiteen eteen – Luomisen tuskaa Kummelissa

  Autertaiteilija Martti Hakonen on ehdoton taiteessaan.

  Auter-taiteilija Martti Hakonen on äärimmäisen ehdoton taiteessaan. Mies ei emmi kokeilla siipiään juuri minkään taidelajin saralla. Avustajaparat voisivat tosin olla hieman kykenevämpiä. Onneksi luovuus valuu neron mielestä myös yksinkertaisempien sielujen hyödynnettäväksi – joko täyttä kurkkua huutamalla tai viimeistään luuvitosen kultaisella kosketuksella. Artikkeliin on koottu kaikki Martti Hakosen taidekokeilut.

 • Charles Dickensin riemukas esikoisromaani kääntyi kesäiseksi kuunnelmaksi 1961

  Veijariromaani julkaistiin aluksi 19-osaisena jatkotarinana.

  Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit kertoo hupaisista hahmoista koostuvasta, “tieteellisille” tutkimuksille pyhitetystä seurasta ja sen tutkimusmatkoista ympäri vanhaa ja iloista Englantia. Tarina valloitti lukijoita aluksi kirjallisuuslehden jatkokertomuksena vuosina 1836–37. Reilu vuosisata myöhemmin veijariromaani sovitettiin kuunnelmaksi suomalaisille radioaalloille.

 • Tampereella sijainnut puuvillatehdas jätti jälkensä Suomen historiaan – ja sulkeutuessaan useat työttömäksi

  Finlaysonin tehdasalue oli merkittävä työllistäjä naisille.

  Tampereen Finlaysonin tehdasalue oli yli vuosisadan ajan suuri työllistäjä pääasiassa sikäläisille naisille. Tehtaassa valmistettiin erilaisia kangastuotteita sekä lankaa. Jylhät tiiliseinät kätkivät sisälleen monenlaista tarinaa ja tarjosivat myös omanlaisen yhteisönsä asumisjärjestelyineen ja palveluineen. Alueella toimi muun muassa oma sairaala, päiväkoti sekä poliisi ja palokunta. Vuonna 1999 julkaistu Naisia, pumpulia, ompelukoneita -dokumentti kertoo tehdasalueesta ja sen sydämestä – uutterista naistyöntekijöistä.

 • Heli Nevakare teki Rockstopista sukupolvikokemuksen

  Toimittaja teki Ylelle musiikkiohjelmia 1980- ja 90-luvuilla

  Toimittaja, juontaja ja muusikko Heli Nevakare muistetaan etenkin 1980- ja 1990-luvuilla esitetystä Rockstop-musiikkisarjasta. Nevakareen persoonallinen tyyli jakoi mielipiteitä jo ohjelmien esitysaikana.