Hyppää pääsisältöön

Pinnin Pojat: Joka pojan toive

Pinnin Pojat eli Kimmo Pohjonen ja Arto Järvelä laulavat ylistystä huuliharpulle ja hanurille, jotka ovat "kaikille meille tarpeen".

Vuonna 1989 perustetussa Pinnin Pojat -duossa soittavat Kimmo Pohjonen (s. 1964) ja Arto Järvelä (s. 1964).

Kaksikolta on julkaistu levyt Pinnin Pojat (1992) ja Gogo 4 (1994). Vuonna 1996 yhtye teki levyn kansanlaulaja Erkki Rankaviidan kanssa.

Molemmat Pinnin Pojat kuuluvat suomalaisen nykykansanmusiikin arvostetuimpiin instrumentalisteihin.

Arto Järvelä oli perustamassa JPP:tä ja on sen jälkeen soittanut mm. Niekussa, Tallarissa ja Maria Kalaniemen Aldargaz-yhtyeessä. Hänen pääsoittimiaan ovat viulu, mandoliini ja oheisessa näytteessä soiva nyckelharpa.

Kimmo Pohjonen on niittänyt mainetta kokeellisella harmonikansoitollaan, joka hyödyntää improvisaatiota, konemusiikin keinoja ja näyttämöefektejä. Hän on soittanut myös mm. Ismo Alanko Säätiössä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto