Hyppää pääsisältöön

Tietokoneet sävelsivät tangoa ja soittelivat polkkaa

Turussa ja Tampereella kokeiltiin 1960-luvun jälkipuoliskolla tietokoneiden kykyjä niin luovan kuin esittävän säveltaiteen saralla. Turussa syntyi tangoja Toivo Kärjen tyyliin, ja Tampereella sähköaivot soittivat Säkkijärven polkkaa.

Tietokonemusiikki ei ollut Suomessakaan aivan uutta, sillä Seppo Mustonen oli jo vuonna 1962 toteuttanut Suomen Kaapelitehtaan Elliott 803 -laitteella ensimmäisen kotimaisen tietokonesävellyksen. Myös eräitä muita soittodemonstraatioita oli tehty.

Turussa konemusiikkipuuhista vastasi sovelletun matematiikan laitos, jonka IBM 1130 -tietokone osallistui kahdella sävellyksellä ylioppilaiden taidetapahtumaan vuonna 1966. Laitteen varsinainen tehtävä oli avustaa kadonneiden etsimisessä.

Sävellyskoneen partnerina toiminut IBM 1627 -piirturi oli professori Olavi Hellmanin mukaan tietokonealan uutuus ja "varmasti ensimmäinen maailmassa, joka kirjoittaa nuotteja”.

Musiikkiprojektin takana oli matemaatikko Ulla Huttunen, jota ei uutisvälähdyksessä kuitenkaan mainita eikä haastatella.

Seuraavana vuonna tehdyssä ohjelmassa paneudutaan tietokonemusiikkiin laajemmaltikin. Diplomi-insinööri Pertti Jotunin alustuksen taustalla kuuluu sähköistä pulputusta, mutta tietokone saattoi synnyttää aivan tavallisenkin kuuloista musiikkia.

Turun sovelletun matematiikan laitoksen ohjelmoija Markku Nurminen oli vuonna 1967 ryhtynyt kokeilemaan tietokonetangon säveltämistä. Ohjelmassa Kahdeksan tahtia tietokoneella hän kertoo säkeiden ja lausekkeiden koostamisesta teokseksi.

IBM-1130-koneen säveltämän tangon Kesän muistatko sen levytti Esko Rahkonen. Ohjelmassa laulun tulkitsee Erkki Liikanen yhtyeen säestyksellä.

Sävellys oli tuotettu syöttämällä tietokoneelle tyypillisten suomalaisten tangojen rakennusaineksia.

Lopputulos yllätti positiivisesti tangomestari Toivo Kärjen. Hän huomauttaa muutamista virheistä, mutta ilmoittaa kannattavansa tietokoneiden tuloa musiikkiin.

"Huonommat säveltäjät voivat lopettaa säveltämisen ja paremmat siirtyä eläkkeelle", Kärki toteaa ironisesti.

Vielä innostuneempi on suomalaisen elektronisen musiikin laitekehittelijä Erkki Kurenniemi, joka ennustaa sävellysten menettävän tietokonemusiikin myötä yksilöllisyytensä.

Tulevaisuuden säveltäjää voisi Kurenniemen mukaan verrata teolliseen muotoilijaan tai muodinluojaan. Häntä ajatus ei tunnu lainkaan masentavan.

Tietokonetango sai niin kiinnostuneen ja myönteisen vastaanoton, että muutkin jatkoivat musiikkikokeiluja sähköaivoilla. Tampereen yliopiston tietokoneosaston suriseva Elliott 803 B hämmästytti ja ihastutti radiokuulijoita soitollaan vuonna 1968.

Modernisti ääntelevän "Ellin" ohjelmisto koostui sellaisista iskelmäklassikoista kuin Säkkijärven polkka ja Mustat silmät.

Erkki Kurenniemi jatkoi omien digitaalisten instrumenttiensa kehittelyä. 1960-luvun lopussa tehdyssä haastattelussa hän haaveksii ajasta, jolloin tietokoneelle talletettu musiikki-informaatio voitaisiin toisintaa moniaistisesti kuvina, liikkeinä, muotoina, väreinä tai jopa hajuina.

Kirjallisuutta: Petri Kuljuntausta, On/Off - Eetteriäänistä sähkömusiikkiin (Like 2002).

 • Sisällissota 1918 – punaiset muistot

  Harvinaiset arkistohaastattelut antavat äänen hävinneille.

  Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

 • Eero Leväluomalla oli harvinainen kyky muuttaa kuva ääneksi

  Ohjaaja tunnetaan Suomi-filmeistä ja dekkarikuunnelmista.

  Eero Leväluoma (1896-1969) teki poikkeuksellisen uran elokuvien, näytelmien ja radiokuunnelmien parissa. Yhdeksänvuotiaana teatterilavalle noussut poika esiintyi, lavasti ja ohjasi kotimaisissa elokuvissa, johti parikymmentä vuotta eri teattereita ja siirtyi viisikymppisenä töihin Yleisradion teatteriosastolle. Hän ohjasi satoja kuunnelmia ja koukutti yleisön äänitehosteilla ja tunnussävelillä jännityssarjojen maailmaan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • “Muistakaa, että minunkin täytyy elää” – ohjaaja Tapio Piiraisen muistot teoksistaan ovat täynnä itseironiaa

  Ohjaaja Tapio Piirainen muistelee teoksiensa tekoa.

  Areenassa on katsottavissa laaja paketti Tapio Piiraisen ohjaamia elokuvia ja sarjoja, kuten Poliisin poika ja Viimeiset siemenperunat. Tragikomedioistaan ja Raid-sarjasta tunnettu ohjaaja itse muistelee katsottavissa olevien elokuvien ja sarjojen tekemistä itseironisella ja hauskalla tavalla.
  Toivotut: Poliisin poika – ja muita Tapio Piiraisen ohjauksia Yle Areenassa

 • Punikkeja ja jääkäreitä – tasavallan syntyvuosien kokijat äänessä

  Itsenäisyyden murrosvuosien todistajat muistelevat netissä.

  Elävä arkisto on jo aiemmin julkaissut runsaasti silminnäkijäaineistoa 100-vuotisen Suomen kuohuvasta alkutaipaleesta. Uusin lisäys on Ylen ja kahden työväenarkiston yhteistyönä syntynyt järkälemäinen haastattelukooste sisällissodan punaisten muistoista.

 • Sisällissota 1918 – punaiset muistot

  Harvinaiset arkistohaastattelut antavat äänen hävinneille.

  Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

 • Eero Leväluomalla oli harvinainen kyky muuttaa kuva ääneksi

  Ohjaaja tunnetaan Suomi-filmeistä ja dekkarikuunnelmista.

  Eero Leväluoma (1896-1969) teki poikkeuksellisen uran elokuvien, näytelmien ja radiokuunnelmien parissa. Yhdeksänvuotiaana teatterilavalle noussut poika esiintyi, lavasti ja ohjasi kotimaisissa elokuvissa, johti parikymmentä vuotta eri teattereita ja siirtyi viisikymppisenä töihin Yleisradion teatteriosastolle. Hän ohjasi satoja kuunnelmia ja koukutti yleisön äänitehosteilla ja tunnussävelillä jännityssarjojen maailmaan.

 • Rintamäkeläiset olohuoneessa – joulu tulee, jurotus pysyy

  Vanhoissa suosikkidraamoissa ei joulu olekaan yhtä juhlaa.

  Kun suositussa suomalaisessa draamasarjassa on joulun aika, voisi kuvitella maalaisidylliä ja perheonnea. Mutta mitä tapahtuukaan Rintamäkeläisten joulupäivänä 1972 esitetyssä jaksossa, jonka yleisö äänesti katsottavaksi Areenaan. Ainakin siinä kouritaan, jupistaan, jurotetaan ja petetään.

 • Täällä Pohjantähden alla -elokuva uhmasi uutta aaltoa ja syntyi pystypäin vanhana

  Laineen suurelokuva valmistui vuonna 1968

  Edvin Laine pääsi sovittamaan Väinö Linnan kansallisromaanin elokuvaksi vasta kymmenkunta vuotta kirjasarjan ilmestymisen jälkeen hetkellä, jolloin elokuvateollisuus oli julistettu kuolleeksi. Fennada-Filmin ja Ylen tuottama Laineen ensimmäinen väriohjaus oli vuonna 1968 tyyliltään epämuodikas kolmituntinen suurelokuva, joka kritiikistä huolimatta antoi Pentinkulman kyläyhteisölle ne kasvot, joihin me palaamme.

 • Metsolat – Tie joka vei meidät kotiin

  1990-luvun suosikkisarja kertoo kainuulaisen suvun tarinaa

  Suomi eli huoletonta nousukautta 1980-luvun lopussa, mutta uusi vuosikymmen nosti sinivalkotaivaalle synkkiä pilviä. 90-luku toi laman, joka oli taloudellisesti ja myös henkisesti monelle raskasta aikaa. Näistä nousukauden ja laman ajoista kertoo Suomen yksi suosituimmista tv-sarjoista, Metsolat.
  Katso Metsolat-jaksoja Yle Areenassa

 • Metsolat on palannut! Nämä asiat sinun on tiedettävä ysärin suosikkisarjasta

  Metsolat on katsottavissa Areenassa vuoden ajan.

  Rakastettu, kaivattu ja toivottu Metsolat on nyt katsottavissa Areenassa. Muistatko tuon ysärisarjan, jossa seurattiin paitsi Metsoloiden laajennetun perheen elämää, myös koko suomalaisen maaseudun murrosta 1980-1990-lukujen vaihteessa? Lehmät vaihtuivat hiihtokeskukseen, lapsia muutti ympäri maailmaa, mutta aina se Kari Kaukovaara kiusasi Metsolan Erkkiä.

 • Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa

  Lipponen ja Korkki selvittävät Pekan tyttären sieppausta.

  Prinssieversti, ylipiäjohtaja Pekka Lipponen hoitaa kaikessa rauhassa öljyahväärejään San Diegossa, kun hotellihuoneeseen lähetetään uhkaileva papukaija ja puhelimessa lausutaan Hirtettyjen balladia. Yöjuna vie Lipposen ja palvelijansa Pavel Pohjosen Meksikoon, jossa he sotkeutuvat ensitöikseen markiisittaren tyttären sieppaukseen. Mutta kuka onkaan tämä suomalaissukuinen öljykenttien omistajatar?