Hyppää pääsisältöön

Mestaritontun seikkailut

Kuvassa satukirja Mestaritontun seikkailut.
Kuvassa satukirja Mestaritontun seikkailut. Kuva: Yle satukirjat

Aili Somersalon 1919 ilmestynyt satukertomus on pysynyt lastenkamarien kestosuosikkina sukupolvesta toiseen. Vuonna 2004 Mestaritontun seikkailut valittiin Helsingin Sanomien äänestyksessä suosituimmaksi kotimaiseksi lastenkirjaksi kautta aikain. Saturomaanista tehtiin radiolle 1986 neliosainen kuunnelmasovitus. Mestaritontun roolissa on Ossi Ahlapuro.

Satumaan kuningas on moittinut Mestaritonttua, joka lähtee suutuksissaan matkoihinsa. Hän kohtaa noita Sammaleisen, joka hänkin on saanut osakseen kiittämättömyyttä.

Sammaleinen pyytää Mestaritontun vieraakseen kotiinsa Suosaarelle. Siellä Mestaritonttu osuu kuulemaan, kun noita ystävineen puhuu saaren taiasta. Suurvelho Julma-Kumma on loihtinut Aamuruskonmaan kuninkaan kuuseksi ja vanginnut tämän Saraste-sisaren kiven sisään.

Mestaritonttu kutsuu Satumaan prinssi Yönsilmän avukseen Sarastetta vapauttamaan. Siihen tarvitaan meren syvyyksistä noudettua helmeä, jonka Mestaritonttu on saanut lahjaksi prinsessa Päivikiltä.


Sammaleinen anastaa helmen, jonka kuitenkin sieppaavat hänen velhokumppaninsa. Mestaritonttu ja Yönsilmä seuraavat heitä Julma-Kumman hoviin Kyöpelivuorelle.

Näkymättömäksi naamioitunut tonttu saa helmen haltuunsa ja pelastaa Yönsilmän. Yhdessä he palaavat vapauttamaan Sarasteen ja hänen veljensä.


Aurinkomaan kuningas lähtee vielä Meren kartanoihin hakemaan takaisin Päivikkiä, jonka Meren prinssi on houkutellut valtakuntaansa.

Huima seikkailutarina päättyy onnellisesti kuninkaallisiin kaksoishäihin.
Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Henkilöt: Mestaritonttu - Ossi Ahlapuro. Sammaleinen - Tuula Nyman. Luuta-Lempi - Maija-Liisa Peuhu. Pataposki - Miitta Sorvali. Kuusi eli Aamuruskonmaan kuningas - Voitto Nurmi. Kanervat ja vedenneidot - Sanna-Maria Salmi, Anna Nurmi, Veera Ikonen, Karoliina Franck, Viri Lemberg, Kaisa Ijäs ja Maija Ijäs. Yönsilmä - Heikki Määttänen. Lohikäärmeet - Ismo Saario ja Erkki Luomala. Noitia - Inkeri Wallenius, Ulla-Sisko Tamminen ja Irma Tanskanen. Kääpiöt - Harri Hyttinen ja Jukka Voutilainen. Julma-Kumma - Heikki Heino. Vihervä - Pirkko Uitto. Päivikki - Katriina Honkanen. Vesipeikko - Esko Nikkari. Sahakala - Vappu Jurkka. Saraste - Erja Manto. Satumaan kuningas - Sakari Jurkka. Airut - Keijo Paju. Hovineidot - Merja Turunen, Tiina Harpf, Sanna-Maria Salmi, Anna Nurmi ja Veera Ikonen.
Tamperelainen kirjailija Aili Somersalo (1887-1957) sai satutuotannostaan Topelius-palkinnon vuonna 1952.
Mestaritontun seikkailuista on tehty monta näyttämösovitusta. WSOY on julkaissut tarinan Seela Sellan lukemana äänikirjana.

Kommentit