Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Nettihuutokaupat ovat käteviä, mutta vaativat tarkkaavaisuutta

Netissä toimii sekä ilmaisia, että maksullisia huutokauppoja - ole tarkkana, paljonko maksat!

Www.huuto.net vaatii rekisteröitymisen, mutta kaupankäynti on ilmaista. Sivusto näyttää aluksi sekavalta, sillä mainokset vievät paljon tilaa. Loogisuutta kuitenkin löytyy: sivuston vasemmalla laidalla tuotteet näkyvät ryhmittäin, ja tuotteen etsiminen hakupalvelusta on helppoa.
Kun lista halutusta tuotteesta löytyy, niin kannattaa tarkistaa, mitä muut myyjän kanssa kauppaa tehneet ovat hänestä sanoneet. Lähes jokaisen myyjän kohdalla on jotakin tietoja hänen aikaisemmista kaupoistaan, joko kielteistä tai myönteistä palautetta tai molempia.

Yleinen ongelma huutokauppasivuilla on, etteivät palvelujen ylläpitäjät ole vastuussa tavaran laadusta tai kauppiaiden luotettavuudesta. On käyttäjien omalla vastuulla ilmiantaa epäilyttävät kauppiaat ja huijarit. Esimerkiksi Huuto.netissä tämä toimii: palvelun käyttäjät kirjoittavat paljon palautetta kaupan sujuvuudesta tai sujumattomuudesta.

Huuto.net on Sanomaosakeyhtiön omistama palvelu.

www.mikko.fi

Mikko.fi on Alma Median perustama sivusto. Sivu on visuaalisesti oikein selkeä, mutta käyttöliittymässä on vielä joitakin ongelmia. Palvelu kehittyy koko ajan, ja sivun keskustelupalstalla on jatkuvasti kysymyksiä ja parannusehdotuksia. Tärkeää on esimerkiksi tiedostaa se, että kun Mikko.fissä huutaa jotakin tuotetta eli klikkaa itselleen huudon, sitä ei voi enää peruuttaa. Kannattaa siis olla varma huudostaan ja tutustua sivun ohjeisiin ennen kuin huutaa mitään. Huutaminen vaatii myös aina rekisteröitymisen, mutta on tässäkin palvelussa maksutonta.

www.fiksuhuuto.fi

Fiksuhuuto-sivusto on avattu tänä vuonna. Sivustolle ei voi laittaa omia tuotteitaan myyntiin, vaan palvelu huutokauppaa ainoastaan uutta tavaraa. Tuotteiden hintaa voi huutaa ylöspäin sentin kerrallaan. Jokainen yhden sentin korotus maksaa kuitenkin eurosta pariin euroon. Palvelun tarjoaja tienaa siis esimerkiksi kuudella eurolla myydystä tuotteesta 600 euroa! Fiksuhuuto.fi on huutokaupaksi naamioitu arvonnan kaltainen järjestely, jota varten käyttäjiä muun muassa rohkaistaan perustamaan oma huutotili, jolta rahojaan ei voi nostaa takaisin. Sivulla vaaditaan täysi-ikäisyyttä, mutta käytännössä sitä ei tällä hetkellä valvota mitenkään. Netissä on muitakin vastaavanlaisia sivuja, joten on hyvä olla tarkkana.

Internetissä ostaminen ja myyminen on helppoa. Aina kannattaakin tarkistaa myyjän sekä ostajan suositukset ja tiedot. On hyvä muistaa, että kuluttajansuojalaki ei päde yksityishenkilöiden välisessä kaupankäynnissä, eli esimerkiksi tavaran palautukseen ei automaattisesti ole oikeutta. Tuotteen on kuitenkin oltava sitä mitä luvataan. Jos kaupankäynnissä menee jotakin pahasti pieleen, esimerkiksi huudettu ja maksettu tavara ei vastaa ollenkaan kuvausta tai ei saavu koskaan perille, eikä myyjään saa yhteyttä, voi asiasta tehdä poliisille ilmoituksen.

Kotimaisia nettihuutokauppoja, joissa voit itse ostaa ja myydä:

www.huuto.net
www.mikko.fi
www.nettihuuto.com
www.systeemi.net

Noora Vanhanen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.