Hyppää pääsisältöön

Suu kiinni ja valot pois!

Seksuaalikasvatus oli 1980- ja 1990-lukulaisten nuorten mielestä täysin jälkeenjäänyttä. Kotitaloustunneilla ei puhuttu asioista niiden oikeilla nimillä.

Suu kiinni ja valot pois -ohjelma esiteltiin tammikuussa 1991 näin: nuorten seksi elää 1990-lukua, mutta kodin ja koulun seksuaalikasvatus 1960-lukua.

Seksiin liittyvien asioiden opettaminen ja seksistä puhuminen ovat aina olleet vaikeita asioita suomalaisessa yhteiskunnassa. Myös opettajilla on ollut seksiasioiden käsittelyssä monenlaista miettimistä: meneekö koko opetus leikinteoksi, painostaako seksiasioiden käsittely kokemusten hankkimiseen liian nuorena jne.

Seksiin liittyy käytännön asioiden kuten ehkäisyn lisäksi voimakkaita tunteita ja visaisia kysymyksiä: oman ulkonäön hyväksyminen, epävarmuus uusissa tilanteissa ja seksuaalisen kiinnostuksen käsitteleminen niin omassa päässä kuin muiden kanssa.

1970-luvulla syntyneille seksin henkisestä puolesta puhuminen tuli paljolti draamaohjelmien, mm. Anna-Leena Härkösen kirjoittaman Häräntappoaseen kautta.

Teksti: Paavo Rytsä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto