Hyppää pääsisältöön

Frederik: Tsingis Khan

Kun Boney M kohtaa Village Peoplen, syntyy tuote nimeltä Dsinghis Khan, kuvailee Asko Murtomäki Finland 12 points -kirjassaan.

Tietolaatikko

Säestävävänä orkesterina Pop-Finlandia-orkesteri: Pekka Kuorikoski (kapellimestari, viulu, taustalaulu), Jarmo Nikku (kitara), Jari Nieminen (kitara), Kari Vehkaluoto (basso, taustalaulu), Jouko Nyqvist (koskettimet, puhaltimet, taustalaulu), Susanna Hietala (koskettimet, taustalaulu), Leevi Leppänen (lyömäsoittimet), Vesa Aaltonen (rummut).

Saksan vuoden 1979 menestyseuroviisu ei miellyttänyt suomalaista tv-kuuluttajaa Matti Paalosmaata, mutta suomalaiset ottivat laulun omakseen niin saksankielisenä kuin Frederikin esittämänä versiona.

Saksan liittotasavallan edustuskappaleen sävelsi Ralph Siegel, jonka kynästä on maan ainoa viisuvoitto vuodelta 1982. Nicolen esittämä Ein bischen Frieden kääntyi suomeksi Katri Helenan levyttämänä nimellä Vain hieman rauhaa.

Siegel ja sanoittaja Bernd Meinunger olivat viisuissa mukana neljänä vuonna peräkkäin vuosina 1979-1982. Sijoitukset olivat hyviä, mm. vuonna 1981 Lena Valatiksen esittämä Johnny blue tuli kisan kakkoseksi. Siegel on säveltänyt viisuja myös 2000-luvulla, mutta Saksa on menestynyt melko huonosti uuden vuosituhannen kilpailuissa. Viisumenestys parani kerralla vuonna 2009, kun Lena vei voiton Saksanmaalle.

Dschinghis Khanin esittämä Dschinghis Khan tuli Eurovision laulukilpailun neljänneksi, kun voiton vei isäntämaa Israel myös klassikoksi muodostuneella viisulla Hallelujah.

Artikkelin video on Laulava sydän -ohjelmasta vuodelta 2002.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit