Hyppää pääsisältöön

Siunattu hulluus

"Jo lapsena siitä näki, että mykkä siitä tulee tai hullu. Hullu mikä hullu." Toteaa Vilippus Rummukainen veljesarjan nuorimmasta eli Elmeristä. Siunattu hulluus (1975) on tv-elokuva Rummukaisen veljesten matkasta hullujenhuoneelle ja takaisin.

Siunatussa hulluudessa seurataan Rummukaisten veljesten matkaa hullujenhuonelle. Veljessarjan kaksi vanhinta Vilippus ja Ana ovat viisaissa päätelmissään tulleet siihen tulokseen, että nuorin veli on hullu.

Varsinainen älykkö ja syvämietteinen savolaispohdiskelija on keskimmäinen veljeksistä eli Vilippus. Hän yrittää pitää Elmerin kaidalla tiellä, kun veljekset matkalla törmäävät kauniiseen piikatyttö Ruusaan. Vilippuksen ohjeet eivät Elmeriin auta.

Loppujen lopuksi matka ei päätykään hullujenhuonelle, vaan takaisin veljesten kotitalolle. Eikä matkalaisia olekaan enää kolme vaan neljä.

Traktorilla tehty matka on vaiherikas. Veljekset kohtaavat mm. vankikarkurin, joka varastaa Anan takin. Myöhemmin samainen "hyvän perheen poika" löytyy saarnaamasta kylän väelle.

Siunatun hulluuden on kirjoittanut nimimerkki Aapeli eli Simo Puupponen vuonna 1948. Puupponen syntyi Kuopiossa vuonna 1915. Hän toimi sekä kirjailijana että sanomalehtimiehenä. Hänen ominaispiirteensä oli salaviisauksilla höystetty savolaishuumori.

Käsikirjoituksen Romaanin pohjalta kirjoittivat Panu Rajala ja Rauni Mollberg, joka myös ohjasi elokuvan Siunattu hulluus vuonna 1975.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto