Hyppää pääsisältöön

Don Huonojen rikkaat ja riitaakin kylvävät sanoitukset

Rock-yhtye Don Huonoista povattiin sen uran alussa Hassisen Koneen manttelinperijää. Laulaja Kalle Aholan väitettiin jopa jäljittelevän Ismo Alangon laulutyyliä. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty yhtyeen live-esityksiä vuosien varrelta.

Tämän aitohelsinkiläisen bändin perustivat koulukaverit Kalle Ahola ja Jussi Chydenius 1980-luvun lopulla. Don Huonojen ura käynnistyi varsinaisesti vuonna 1991 levyllä Silmänkääntötemppu.

Seuraavalle studioalbumille Kameleontti (1993) yhtyeen toiseksi kitaristiksi siirtyi Joonas Pirttilän tilalle Kie von Hertzen, joka myös jäi yhtyeeseen sen loppuajaksi. Elävän arkiston koosteessa on katsottavissa ja kuunneltavissa kakkoslevyllä julkaistu Hyrrä, joka on taltioitu jo vuoden 1992 tammikuussa, jolloin bändi esiintyi vielä alkuperäisellä kokoonpanollaan.

1990-luvun alkupuoliskolla "Donkkarit" julkaisivat peräti neljä studioalbumia. Verta, pornoa ja propagandaa ilmestyi vuonna 1994 ja Kaksoisolento vuonna 1995. Koosteessa on kuunneltavissa jälkimmäiseltä napattu Mustat linnut -kappale albumin levytysvuoden Lista-ohjelmasta.

Don Huonojen tavaramerkiksi tuli Kalle Aholan sanoitukset, jotka pitivät sisällään runsain määrin rikkaita kielikuvia. Myöhemmin sanoitukset tosin yksinkertaistuivat ja bändin läpimurtolevynä pidetään sen järjestyksessään viidettä studioalbumia Hyvää yötä ja huomenta.

Levyn tunnetuimpia kappaleita on piinaava Riidankylväjä, joka on napattu koosteeseen Ylen Ruma-klubin taltioinnista vuodelta 2003. Samalta keikalta koosteessa on kuunneltavissa myös Kaksoisolento-albumilla julkaistu Seireeni.

Don Huonojen suurimpia hittejä on myös Tule sellaisena kuin olet, joka äänitettiin bändin toiseksi viimeiseksi jääneelle studioalbumille Tähti vuonna 1999. Hittikappale tallennettiin livenä levytysvuonna Lista TOP 40 -ohjelmassa. Ohjelmasta on koosteeseen napattu myös Kultaiset apinat, joka päätyi vasta kappaleen mukaan nimetylle kokoelmalevylle vuonna 2000.

Elävän arkiston musiikkikoosteen päättävät akustiset live-harvinaisuudet Radiomafian vuoden 1999 StudioB-ohjelmasta. Akustisina on kuunneltavissa kappaleet Kannibaali ja Autiolla saarella, jotka molemmat on levytetty vuoden 1999 Tähti-levylle.

Musiikillisen annin lisäksi Kalle Aholaa kuullaan vielä muistelemassa muusikon uransa alkua ja Don Huonojen perustamista 1990-luvun suomirockia käsitelleen Hyvää yötä ja huomenta -rockdokumenttisarjan haastattelussa 1999.

Don Huonot hajosi vuonna 2003, mutta se kasasi rivinsä uudelleen vuoden 2010 kesäfestivaaleille.

Teksti: Ville Matilainen & Seija Aunila

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto