Hyppää pääsisältöön

Don Huonojen rikkaat ja riitaakin kylvävät sanoitukset

Rock-yhtye Don Huonoista povattiin sen uran alussa Hassisen Koneen manttelinperijää. Laulaja Kalle Aholan väitettiin jopa jäljittelevän Ismo Alangon laulutyyliä. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty yhtyeen live-esityksiä vuosien varrelta.

Tämän aitohelsinkiläisen bändin perustivat koulukaverit Kalle Ahola ja Jussi Chydenius 1980-luvun lopulla. Don Huonojen ura käynnistyi varsinaisesti vuonna 1991 levyllä Silmänkääntötemppu.

Seuraavalle studioalbumille Kameleontti (1993) yhtyeen toiseksi kitaristiksi siirtyi Joonas Pirttilän tilalle Kie von Hertzen, joka myös jäi yhtyeeseen sen loppuajaksi. Elävän arkiston koosteessa on katsottavissa ja kuunneltavissa kakkoslevyllä julkaistu Hyrrä, joka on taltioitu jo vuoden 1992 tammikuussa, jolloin bändi esiintyi vielä alkuperäisellä kokoonpanollaan.

1990-luvun alkupuoliskolla "Donkkarit" julkaisivat peräti neljä studioalbumia. Verta, pornoa ja propagandaa ilmestyi vuonna 1994 ja Kaksoisolento vuonna 1995. Koosteessa on kuunneltavissa jälkimmäiseltä napattu Mustat linnut -kappale albumin levytysvuoden Lista-ohjelmasta.

Don Huonojen tavaramerkiksi tuli Kalle Aholan sanoitukset, jotka pitivät sisällään runsain määrin rikkaita kielikuvia. Myöhemmin sanoitukset tosin yksinkertaistuivat ja bändin läpimurtolevynä pidetään sen järjestyksessään viidettä studioalbumia Hyvää yötä ja huomenta.

Levyn tunnetuimpia kappaleita on piinaava Riidankylväjä, joka on napattu koosteeseen Ylen Ruma-klubin taltioinnista vuodelta 2003. Samalta keikalta koosteessa on kuunneltavissa myös Kaksoisolento-albumilla julkaistu Seireeni.

Don Huonojen suurimpia hittejä on myös Tule sellaisena kuin olet, joka äänitettiin bändin toiseksi viimeiseksi jääneelle studioalbumille Tähti vuonna 1999. Hittikappale tallennettiin livenä levytysvuonna Lista TOP 40 -ohjelmassa. Ohjelmasta on koosteeseen napattu myös Kultaiset apinat, joka päätyi vasta kappaleen mukaan nimetylle kokoelmalevylle vuonna 2000.

Elävän arkiston musiikkikoosteen päättävät akustiset live-harvinaisuudet Radiomafian vuoden 1999 StudioB-ohjelmasta. Akustisina on kuunneltavissa kappaleet Kannibaali ja Autiolla saarella, jotka molemmat on levytetty vuoden 1999 Tähti-levylle.

Musiikillisen annin lisäksi Kalle Aholaa kuullaan vielä muistelemassa muusikon uransa alkua ja Don Huonojen perustamista 1990-luvun suomirockia käsitelleen Hyvää yötä ja huomenta -rockdokumenttisarjan haastattelussa 1999.

Don Huonot hajosi vuonna 2003, mutta se kasasi rivinsä uudelleen vuoden 2010 kesäfestivaaleille.

Teksti: Ville Matilainen & Seija Aunila

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto