Hyppää pääsisältöön

Pellonpään ja Väänäsen Nalle Puh -luenta on modernin ajan radioklassikko

Kun Matti Pellonpää ja Kari Väänänen vuonna 1991 antoivat äänensä Nalle Puhille, muodostui kahden Milnen klassikkokirjan luennasta itsestään klassikko. Tätä lastenohjelmaa aikuisetkin kuuntelivat herkeämättä.

Matti Pellonpää ja Kari Väänänen tulkitsivat A. A. Milnen kirjoittamat ja Kersti Juvan suomentamat mestariteokset Nalle Puh ja Nalle Puh rakentaa talon Radiomafialle vuonna 1991. Ohjaus on Pentti Kemppaisen. Tulos hurmasi niin lapset kuin aikuisetkin: kaikkiaan 35-osaisen humoristisen luentasarjan tulkinnan oivaltavuutta suorastaan ylistettiin. Tässä näytteenä Nalle Puh -kirjan ensimmäinen osa; loput jaksot löytyvät Yle Areenasta.

Kuuntele Nalle Puhia Areenasta.

Matti Pellonpää on kertonut pitäneensä radionäyttelemisestä ja arvostaneensa sitä. Hän on todennut, että "radio on hieno ja tosi armoton väline: käytettävissä on pelkkä ääni. Näyttelijän on turha heittää puolivolttia ja vääntää naamaa. Jos repliikit ovat valheellisia, se kuuluu heti."

En nimittäin ikipäivänä osannut kuvitella, että Matti Pellonpää ja Kari Väänänen yltäisivät siihen kepeään, humoristiseen ja tavattoman raikkaalla tavalla inhimilliseen sadunkerrontaan (...). He ovat syötävän hurmaavia, oivaltavat ja tulkitsevat A. A. Milnen kertomusten monipohjaisuutta tavattoman selkeästi ja sävykkäästi.― Jukka Kajava kiittää luentaa (HS 30.9.1991)

Tarinoiden pohjana kirjailijan pojan lelueläimet

Brittiläinen kirjailija A. A. Milne kirjoitti Nalle Puhista kaksi kirjaa: Nalle Puh ilmestyi vuonna 1926 ja Nalle Puh rakentaa talon kahta vuotta myöhemmin. Näiden lisäksi Puh esiintyy myös kahdessa Milnen runokirjasssa.

Nalle Puh, alkukielellä Winnie-the-Pooh, sai nimensä Lontoon eläintarhassa eläneen Winnie-karhun mukaan. Winnie oli kanadalainen mustakarhu, joka oli tullut kanadalaisen rykmentin maskottina Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan aikana. Nimensä se oli saanut omistajansa kotikaupungin, Winnipegin, mukaan.

Nalle Puhin, Nasun, Ihaan, Tiikerin, Kengun ja Ruun innoittajina toimivat kirjailijan pojan, Christopher Robinin lelueläimet. Myös hän, Risto Reipas, on mukana tarinoissa. Kani ja Pöllö ovat kirjailijan "omia luomuksia" ja siten myös oikeita eläimiä. Ero lelujen ja oikeiden eläimien välillä tulee selväksi sekä tekstissä että kuvituksessa. Puh ystävineen asuu Puolen hehtaarin metsässä

Kirjojen kuvittaja E. H. Shepard otti piirroksiinsa mallia sekä alkuperäisistä lelueläimistä että Puolen hehtaarin metsän esikuvana toimineesta Ashdownin metsästä.

Lue lisää:

Boheemi elää edelleen – Matti Pellonpää ystävien ja työtoverien muistelemana

Janne Kuusen ohjaamassa dokumenttielokuvassa: Boheemi elää (2011) pureudutaan Matti Pellonpään yksityiseen puoleen. Ystävät ja työtoverit muistelevat vuonna 1995 kuollutta näyttelijää.

Lue lisää:

Matti Pellonpää keskustelee Matti Pellonpään kanssa.

Se minun töistäni – Matti Pellonpää

Matti Pellonpää (1951-1995) oli sukupolvensa lahjakkaimpia näyttelijöitä. Eero Tuomikosken dokumentissa tapaamme Pellonpään vuonna 1984, Kaurismäkien Arvottomat-elokuvan jälkeen, mutta ennen varsinaista suurta läpimurtoaan.

Lue lisää:

Taru sormusten herrasta kääntyi Suomessa kesäteatteriksi ja lopulta Ylen tv-sarjaksi

Ryhmäteatteri esitti vuosina 1988 ja 1989 Suomenlinnassa J. R. R. Tolkienin kirjaan perustuvan näytelmän Taru sormusten herrasta. Reportaasissa seurataan näytelmän valmisteluita ja harjoituksia.

Lue lisää:

Matti Pellonpää Kapusta-ohjelmassa

Matti Pellonpää venäjän kielitestissä

Näyttelijä Matti Pellonpää joutuu Kapusta -ohjelman kielitestiin. Kestääkö näyttelijän kaali vai meneekö kieli solmuun kyrillisiä aakkosia tavatessa.

Kommentit