Hyppää pääsisältöön

Sauna – totuus saunasta, totuus suomalaisista

Suomalainen sauna on kuumin paikka maailmassa, johon ihminen menee vapaaehtoisesti. Sauna on osa suomalaista identiteettiä.

Suomessa on viisi miljoonaa asukasta ja kolme miljoonaa saunaa. Kaikki suomalaiset voisivat saunoa yhtä aikaa – ja kokolailla saunovatkin ainakin jouluna ja juhannuksena.

Jokainen suomalainen on saunan asiantuntija. Meillä ei hyväksytä saunomisoppeja, jotka määräävät miten ja kuinka kauan ja kuinka usein saunassa ollaan, saako löylyä lyödä ja kuinka paljon. Jokainen on oman saunansa ja saunomisensa mestari.

Aloittelijalle sauna voi olla haastava kokemus. Tuli, vesi, savuntuoksu, kuumuus ja alastomuus yhdessä ja samassa huoneessa saattaa olla liikaa tottumattomalle. Ulkomaalaiselle täytyykin kädestä pitäen opettaa totuus saunasta.

Yhteistyössä ranskalais-saksalaisen Arte-kanavan kanssa tehdystä dokumentista "Sauna" nähdään tässä Elävän arkiston koosteessa otteita.

Teksti: Anu Valve

Tietolaatikko

Sauna - totuus saunasta, totuus suomalaisista -dokumentti on esitetty YLE TV1:ssä ja saksalais-ranskalaisella ARTE-kanavalla.

Tammikuussa 2008 tv-ensi-iltansa saanut dokumentti keräsi Suomessa yli 600 000 katsojaa.

Dokumentti on julkaistu DVD:nä toukokuussa 2008. DVD:tä myy YLE Shop.

Suomen Saunaseura palkitsi vuoden 2008 Samuli-palkinnolla Nina Stenrosin ja Anu Valven tekemän sauna-aiheisen dokumentin. Saunaseuran vuosittainen Samuli-palkinto myönnetään suomalaisen saunakulttuurin hyväksi tehdystä työstä.